«Βαριές απώλειες» υφίστανται οι Λίβυοι εξεγερμένοι κοντά στη Μισράτα και βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κρίση, η οποία εξελίσσεται σε «καταστροφή» στις ορεινές περιοχές στα δυτικά, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, όργανο των εξεγερμένων. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ σημειώνει πως θα επιμείνει στην εφαρμοζόμενη στρατηγική της στη Λιβύη και δεν σχεδιάζει να στείλει χερσαίες δυνάμεις

Ads

«Διατηρούμε πάντοτε τον έλεγχο της Μισράτα και του αεροδρομίου, όμως οι δυνάμεις του Καντάφι επιχειρούν ενέδρες κατά των ανδρών μας και υφιστάμεθα διαρκώς μεγάλες απώλειες», τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαλάλ αλ Γκάλαλ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

«Οι ενέδρες εστιάζονται στα προάστια του Ζλίτεν, όπου βρισκόμαστε και στο αεροδρόμιο», πρόσθεσε ο ίδιος. Από τις 12 Μαΐου οι εξεγερμένοι απέσπασαν την Μιζουράτα από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ασφαλίζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της στρατηγικής αυτής πόλης από τα πυρά των μονάδων του Καντάφι.

Ωστόσο, παρότι το ανατολικό μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί επί πολλές εβδομάδες σε ένα μέτωπο που εκτείνεται από τη Μπρέγκα ως την Ατζνταμπίγια, 160 χλμ. νοτιοδυτικά της Βεγγάζης, αντίθετα η κατάσταση στους ορεινούς όγκους των Βερβερίνων στη Νεφούσα, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, εξελίσσεται λίαν ανησυχητικά για τους εξεγερμένους.

Ads

«Όλες οι οδικές αρτηρίες βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι. Τα νοσοκομεία δεν τροφοδοτούνται πλέον με υλικά», τονίζει ο Γκάλαλ, προσθέτοντας πως «η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη, σχεδόν προσομοιάζει με καταστροφή, που οι τραυματίες μεταφέρονται με γαϊδούρια μέσω των βουνών προς τη Ναλούτ», κοντά στη μεθόριο με την Τυνησία.

«Είναι σαφές πως οι δυνάμεις του Καντάφι εξακολουθούν να στοχεύουν κατά αθώων αμάχων», κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Άμπντουλ Χάφεζ Γόγκα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν ανακοίνωσε σήμερα πως η Συμμαχία θα επιμείνει στην εφαρμοζόμενη στρατηγική της στη Λιβύη και ποσώς σχεδιάζει να στείλει χερσαίες δυνάμεις.

«Στην απόφαση του ΟΗΕ αποκλείεται σαφώς να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις και εμείς δεν έχουμε καμιά πρόθεση να το κάνουμε, ούτε προτιθέμεθα να ζητήσουμε από τον ΟΗΕ να διατάξει τη χρήση χερσαίων δυνάμεων», τόνισε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξή του στη Σλοβακία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν διαθέτει καμιά πληροφόρηση σχετικά με πιθανή διαφυγή της συζύγου, της κόρης και του επικεφαλής των πετρελαϊκών υποθέσεων του Καντάφι. Νωρίτερα εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης είχε διαψεύσει τις πληροφορίες πως τα τρία τούτα πρόσωπα έχουν φύγει από τη χώρα.