Την εκτίμησή του ότι το ισχυρό ευρώ απέκρυψε τα δημοσιονομικά προβλήματα της ευρωζώνης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Μιλώντας στους Financial Times, o Βαν Ρομπέι τόνισε ότι «Το ευρώ έγινε ένα ισχυρό νόμισμα με πολύ μικρό περιθώριο επιτοκίων. Ήταν κάποιου είδους υπνωτικό χάπι, κάποιου είδους ναρκωτικό. Δεν γνωρίζαμε τα υποκείμενα προβλήματα».

Ads

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. κατηγόρησε επίσης τις χρηματαγορές ότι αντέδρασαν υπερβολικά στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η ευρωζώνη και ότι επηρεάζονται από «φήμες και προκαταλήψεις».

Τέλος, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν σκληρές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διαφυλάξουν το μέλλον της ευρωζώνης. «Το πιο δύσκολο πράγμα τώρα είναι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των προϋπολογισμών και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι ηλικίες συνταξιοδότησης» δήλωσε.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την ιδέα μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, που συναντά τη δυσπιστία των Γερμανών, πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

Ads

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αναγκαιότητα μιας οικονομικής κυβέρνησης η οποία θα καθοδηγεί πραγματικά (την οικονομική πολιτική) και δεν θα είναι απλώς ελεγκτής των τραπεζών και των αγορών, αλλά ένα αποτελεσματικό και συντονιστικό εκτελεστικό όργανο» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η Γαλλίδα υπουργός διαβεβαιώνει ωστόσο ότι το σχέδιο της Γαλλίας ως προς το θέμα αυτό βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της κατάρτισης. Παραδέχθηκε την ανάγκη ευελιξίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με την προσέγγιση του Παρισιού, σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Αγγελα Μέρκελ θα συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο, μία εβδομάδα πριν από την αιφνιδιαστική ακύρωση του προηγούμενου ραντεβού των δύο ηγετών γεγονός που αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για τη γαλλο-γερμανική συνεννόηση.

Το Παρίσι υποστηρίζει εδώ και πολλές εβδομάδες τη συγκρότηση ειδικής οικονομικής κυβέρνησης για τις 16 χώρες της ευρωζώνης, για τον συντονισμό των επιμέρους δημοσιονομικών πολιτικών και την υπεράσπιση του ενιαίου νομίσματος. Από την πλευρά του το Βερολίνο είναι επιφυλακτικό απέναντι στη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους Γερμανούς, να πλήξουν την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και προτιμά να συνεχίσει να ενεργεί στο επίπεδο του συνόλου των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Άλλο σημείο τριβής , η προσήλωση της Αγγελα Μέρκελ στην δημοσιονομική πειθαρχία, τη στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί θεωρεί ότι μια τέτοια προσέγγιση θα καθηλώσει την ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ewald Nowotny, τα έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την κρίση του κρατικού χρέους να πυροδοτήσει μία ακόμη τραπεζική και οικονομική κρίση.

«Έχουμε ξεπεράσει τη τραπεζική κρίση και έχουμε υπερβεί την κρίση της πραγματικής οικονομίας καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πάλι θετικοί. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μία κρίση των δημοσίων οικονομικών. Η πρόκληση τώρα είναι να αποφύγουμε αυτή η κρίση να προκαλέσει μία νέα τραπεζική και χρηματοπιστωτική κρίση με συνέπεια τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου» δήλωσε και κατέληξε λέγοντας ότι «Τα μέτρα της ΕΕ και της ΕΚΤ πρέπει να ερμηνευθούν ως μέτρα για την αποτροπή της επέκτασης της κρίσης».

Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης τον Απρίλιο

Αύξηση κατά 0,8% παρουσίασε τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης κατά 0,8% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κατά 0,5%, εμφανίζοντας, ωστόσο, επιβράδυνση στον ρυθμό επέκτασης. Η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί τον Μάρτιο κατά 1,5% και 1,4% αντίστοιχα.