Εξοργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 20 Ιουλίου, λόγω της προγραμματισμένης καύσης του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Ads

Η έφοδος στη σουηδική πρεσβεία της ιρακινής πρωτεύουσα έγινε μερικές ώρες αφού η αστυνομία της Σουηδίας ενέκρινε μίνι-συγκέντρωση αργότερα σήμερα στη Στοκχόλμη. Ο οργανωτής της, ιρακινός πρόσφυγας που ονομάζεται Σαλουάν Μομίκα, επιβεβαίωσε μέσω Facebook πως σκοπεύει να κάψει ξανά ένα αντίγραφο του Κορανίου και την ιρακινή σημαία μπροστά στην πρεσβεία του Ιράκ στη Σουηδία.

«Κινητοποιηθήκαμε για να καταγγείλουμε την καύση του Κορανίου», είπε διαδηλωτής, ο Χασάν Άχμεντ. «Απαιτούμε η σουηδική κυβέρνηση και η ιρακινή κυβέρνηση να σταματήσουν κάθε πρωτοβουλία αυτού του τύπου, πρόσθεσε.

https://www.youtube.com/live/6V67ok7Ktqs?feature=share

Βίντεο δείχνουν δεκάδες άνδρες να σκαρφαλώνουν πάνω από τον φράχτη του συγκροτήματος, ενώ ακούγονται να προσπαθούν να παραβιάσουν μια εξώπορτα, στο πλαίσιο διαδήλωσης που οργάνωσαν υποστηρικτές του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

Ads

https://youtu.be/UKopl-fTZkk

Σημειώνεται ότι ο ισχυρός σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, που έχει ηγηθεί δύο εξεγέρσεων κατά των Αμερικανών μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, έχει ανακοινώσει την «οριστική» αποχώρησή του από την πολιτική από τον Αύγουστο του 2022.

Πώς σχολιάζει η Στοκχόλμη

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «το προσωπικό της πρεσβείας μας είναι ασφαλές», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον διπλωματών και προσωπικού διεθνών οργανισμών», ανέφερε το υπουργείο. «Οι επιθέσεις σε πρεσβείες και διπλωμάτες αποτελούν σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης. Οι ιρακινές αρχές έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές και το διπλωματικό προσωπικό» προστίθεται.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την εισβολή, χωρίς να εξηγεί πώς επέτρεψε να συμβεί η παραβίαση ή να προσδιορίζει ποιος πραγματοποίησε την επίθεση.

«Η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στις αρμόδιες αρχές ασφαλείας να διεξάγουν επείγουσα έρευνα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αποκαλύψουν τις συνθήκες του περιστατικού και να εντοπίσουν τους δράστες αυτής της πράξης και να τους καταστήσουν υπεύθυνους σύμφωνα με το νόμο», ανέφερε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

*Με πληροφορίες από Associated Press