Συνολική λύση μέχρι το Μάρτιο βλέπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τα προβλήματα που κλυδωνίζουν την ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει τη συνδρομή της Βρετανίας στις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Ads

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν αναζητούν βραχυπρόθεσμη λύση στην κρίση, αλλά μεσοπρόθεσμες ιδέες που θα ανταποκρίνονται στα προβλήματα. Τόνισε ότι αναζητείται συνολική λύση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιά θα είναι αυτή -δεδομένου και ότι η Γερμανία αντιτίθεται στην ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Στο Παρίσι, ο Φρ. Φιγιόν δήλωσε ότι θα συζητήσει τα προβλήματα του ευρώ με το Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο. “Για να εδραιώσουμε το ευρώ, θα πρέπει να εναρμονίσουμε σταδιακά την οικονομική, φορολογική και κοινωνική μας πολιτική”, είπε.

“Θα χρειαστεί να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης για την ευρωζώνη. Η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, την ίδια στιγμή όμως, η απόφαση που θα λάβουμε θα έχει μεγάλη σημασία γι΄αυτήν Βρετανία”, τόνισε.

Ads

“Το ερώτημα είναι: Η Βρετανία θα είναι έτοιμη να δεχθεί ή να ενθαρρύνει μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης, ή θα είναι δύσπιστη και θα δημιουργήσει εμπόδια;”, διερωτήθηκε. Υπογράμμισε ότι μια αποτυχία του ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες και για τη Βρετανία.