Στην υλική και ηθική εξόντωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στοχεύει πλέον συνειδητά το Ισραήλ, ως μέρος των στρατηγικών στόχων του για το σύνολο της κατεχόμενης Παλαιστίνης, όπως προκύπτει από τα νέα τεκμήρια καταστροφής υποδομών της στην Γάζα, αλλά και από την αναστολή της χρηματοδότησής της μετά από τις κατηγορίες του Ισραήλ εναντίον της περί «τρομοκρατίας».

Ads

«Δεν έχει μείνει τίποτα», λέει η UNRWA, σε μια ανάρτηση στο Χ, την Τρίτη, με εναέρια πλάνα που δείχνουν το σημείο όπου κάποτε βρισκόταν μια από τις κλινικές της, ανάμεσα σε πολλά κατεστραμμένα κτίρια στη βόρεια Γάζα.

«Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, το μέγεθος της καταστροφής και των απωλειών είναι συγκλονιστικό.

Αυτό το βίντεο δείχνει ένα από τα Κέντρα Υγείας της UNRWA.

Ads

Δεν έχει μείνει τίποτα.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές επίπεδο καταστροφής και αναγκαστικού εκτοπισμού, που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας» σημειώνεται στην ανάρτηση.

Εξάλλου, ο διευθυντής της UNRWA στη Γάζα, Τόμας Γουάιτ, κατήγγειλε την Δευτέρα, ότι φορτηγό του ΟΗΕ που μετέφερε τρόφιμα χτυπήθηκε από πυρά του ισραηλινού ναυτικού.

«Η στόχευση αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, η οποία υπονομεύει τις απελπισμένες προσπάθειες ανακούφισης και επιδεινώνει τον ανθρώπινο πόνο, αντίθετα με ό,τι διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο πριν από 12 ημέρες. Σε μια εποχή όπου ο κίνδυνος γενοκτονίας είναι τόσο κραυγαλέος, πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα. κατά του Ισραήλ, όχι του ΟΗΕ», σχολιάζει η Francesca Albanese, Ιταλίδα δικηγόρος διεθνούς δικαίου και ακαδημαϊκός, Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στην ανάρτησή της που συνοδεύει εκείνη του Γουάιτ.

Ο πόλεμος κατά της UNRWA

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), η οποία είναι η κύρια ανθρωπιστική υπηρεσία στη Γάζα, αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση χρηματοδότησης, αφού ορισμένοι από τους κύριους διεθνείς δωρητές της, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, διέκοψαν τη χρηματοδότησή της λόγω ισχυρισμών περί «τρομοκρατίας».

Από την ίδρυσή του πριν από περίπου 75 χρόνια, ο οργανισμός έχει παράσχει βασική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini χαρακτήρισε τα μέτρα αναστολής της χρηματοδότησης ως «πρόσθετη συλλογική τιμωρία» για τους Παλαιστίνιους που ήδη υποφέρουν από σχεδόν τέσσερις μήνες ασταμάτητων ισραηλινών βομβαρδισμών.

Ο τερματισμός της βοήθειας ήρθε γρήγορα μετά την κατηγορία που απηύθυνε το Ισραήλ σε 12 μέλη του προσωπικού της UNRWA για συμμετοχή στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει μέτρα κατά του προσωπικού της UNRWA που συνδέεται με την επίθεση, αλλά έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον τερματισμό της χρηματοδότησης.

«Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τη στιγμή που το Διεθνές Δικαστήριο ζητά περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, είναι η ώρα να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί η UNRWA», ανέφερε ο Λαζαρινί.

«Εάν παραμείνει η αναστολή της χρηματοδότησης πιθανότατα θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τις αποστολές μας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου όχι μόνο στη Γάζα αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή».

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι παραποιεί πληροφορίες για να αμαυρώσει την UNRWA στη Γάζα, η οποία απασχολεί 13.000 άτομα, τα οποία διαχειρίζονται σχολεία, κλινικές υγείας και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί παραμένουν ανεπιβεβαίωτοι.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη μοιραστεί τον φάκελο των φερόμενων πληροφοριών του με τον ΟΗΕ.

Η Yasmine Ahmed, η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το HRW δεν γνωρίζει ότι ο ΟΗΕ, ή οποιοδήποτε από τα κράτη που χρηματοδοτούν την UNRWA, έχουν δει οποιαδήποτε γραπτή τεκμηρίωση στοιχείων που να αποδεικνύουν τα όσα ισχυρίζεται το Ισραήλ.

Η Ahmed δήλωσε ότι η HRW ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση ποια γραπτά στοιχεία είδε για τους ισχυρισμούς που την οδήγησαν στην αναστολή της χρηματοδότησης.

Γιατί δημιουργήθηκε η UNRWA

Η UNRWA δημιουργήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 8 Δεκεμβρίου 1949 για να παρέχει βασική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν με τη βία μέχρι τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, την οποία οι Παλαιστίνιοι θυμούνται ως Nakba ή «καταστροφή».

Οι επιχειρήσεις της UNRWA είναι κατανεμημένες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας, της Συρίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Τι κάνει

Η UNRWA υποστηρίζει περίπου έξι εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζουν εντός και εκτός Παλαιστίνης.

Είναι σαν ένα οιονεί «κράτος» που παρέχει άμεσες υπηρεσίες, όπως σχολεία, πρωτοβάθμια κέντρα υγείας και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Παρέχει επίσης δάνεια στους Παλαιστίνιους.

Ωστόσο, δεν διαχειρίζεται προσφυγικούς καταυλισμούς, καθώς η διατήρηση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας δεν αποτελούν μέρος της εντολής που έχει λάβει από τον ΟΗΕ.

Η UNRWA λειτουργεί χωριστά από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία ιδρύθηκε επίσης το 1949.

Ενώ η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει προσωρινή προστασία και βοήθεια στους πρόσφυγες, δεν έχει εντολή για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εντός των τομέων επιχειρήσεων της UNRWA.

Το 2021, περίπου 545.000 παιδιά εγγράφηκαν σε σχολεία της UNRWA, η βοήθεια του προγράμματος κοινωνικής ασφάλειας (SSNP) έφτασε σε 398.044 δικαιούχους και 1,7 εκατομμύρια έλαβαν κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, ή σχεδόν το 45% του πληθυσμού του θύλακα, έχουν καταφύγει σε σχολεία, κλινικές και άλλα δημόσια κτίρια της UNRWA. Τα σχολεία και τα κτίρια της UNRWA λειτουργούν πέρα από τις δυνατότητές τους για να παρέχουν καταφύγιο στους εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν πολύ περιορισμένους ασφαλείς χώρους για να πάνε.

Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας εξαρτάται πλέον από την UNRWA για βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, νερό και είδη υγιεινής.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ απασχολεί χιλιάδες Παλαιστίνιους στα σχολεία, τα κέντρα υγείας και άλλα κοινωνικά της προγράμματα παρέχοντας πολυπόθητες ευκαιρίες απασχόλησης στους Παλαιστίνιους που ζουν υπό ισραηλινή κατοχή τις τελευταίες επτά δεκαετίες.

Περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη και σε τεράστιους προσφυγικούς καταυλισμούς σε γειτονικές αραβικές χώρες εργάζονται για την UNRWA. Οι υπηρεσίες της στη Γάζα έχουν αυξήσει τη σημασία τους από το 2005, όταν το Ισραήλ και η Αίγυπτος επέβαλαν αποκλεισμό προκαλώντας οικονομική κατάρρευση με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Παλαιστινιακή Στατιστική Υπηρεσία διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 66% της απασχόλησης χάθηκε στη Γάζα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Η UNRWA συμβάλλει στην ανάσχεση του χάσματος ανεργίας μεταξύ των Παλαιστινίων παρέχοντάς τους απασχόληση.