Σχεδόν 8 εκατομμύρια παιδιά που βρίσκονται κάτω από την ηλικία των 5 ετών κινδυνεύουν να πεθάνουν από σοβαρό υποσιτισμό, σύμφωνα με τη UNICEF.

Ads

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε χώρες που υποφέρουν από έντονη έλλειψη τροφίμων και ιατρικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, της Αιθιοπίας, της Αϊτής και της Υεμένης.

Ο υποσιτισμός οδηγεί σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών έως και 11 φορές περισσότερο, σε σύγκριση με παιδιά που τρέφονται κανονικά.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΟΗΕ, υποσιτισμό βιώνουν επιπλέον 260 χιλιάδες παιδιά από τις αρχές του 2022, την ώρα που σε πολλά μέρη του κόσμου, εξαιτίας της ξηρασίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν απότομα. Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση περιπτώσεων υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19.

Ads

Δεδομένης της κατάστασης, η UNICEF αναφέρει πως ένα πακέτο βοήθειας ύψους 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι επειγόντως απαραίτητο για την αντιμετώπιση της επικείμενης κρίσης.

Η Διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, τόνισε πως ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Γερμανία, οι ηγέτες των χωρών αυτών έχουν μια μικρή ευκαιρία για να σώσουν τις ζωές παιδιών. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».