Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας υπηρεσίας του ΟΗΕ – Γυναίκες (UNWomen), τόνισε η πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ που ανέλαβε επικεφαλής της εδώ και τρεις εβδομάδες.

Ads

«Υπάρχουν επείγοντα και σοβαρά προβλήματα. Θα έλεγα πως η βία κατά των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση», επισήμανε η ίδια στους δημοσιογράφους στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία της απονεμήθηκε το «Βραβείο Γυναικείου Θάρρους» που έχουν θεσπίσει το Radio-Canada και οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.

Για την πρώην πρόεδρο και αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, η βία κατά των γυναικών δεν υπάρχει μόνο στις αναπτυσσόμενες, αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες. «Σε πολλές χώρες ακρωτηριάζουν τα γεννητικά όργανα των κοριτσιών ή τα παντρεύουν δια της βίας με πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες: αυτό είναι βία κατά των γυναικών!», επισήμανε η 59χρονη αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Υπάρχει και η βία κατά των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες, όπως πρόσφατα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με τον μαζικό βιασμό περίπου 500 ανθρώπων», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως «στόχος της είναι να μην συμβαίνουν πλέον τέτοια πράγματα».«Αυτό όμως δεν θα είναι εύκολο γιατί ειδικά η ενδοοικογενειακή βία προέρχεται από διαφορετικούς παράγοντες», παραδέχτηκε η κα Μπασελέτ.

Ads

Στην υπηρεσία UNWomen που θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2011 θα ενταχθούν πολλά από τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών που ασχολούνται με τα δικαιώματα των γυναικών. Η δημιουργία αυτής της νέας υπηρεσίας, σημαίνει πως η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να δώσει “πολιτική σημασία” στο θέμα αυτό, κατέληξε η κ. Μπασελέτ