Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ενδέχεται «σύντομα» να χάσει τη νομική μάχη για να αποτραπεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, που θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία», τόνισε ο Κρίστιν Χράφνσον, ο αρχισυντάκτης του ιστότοπου, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο στο Λονδίνο χθες, Δευτέρα (22/5).

Ads

Ο Αυστραλός, 51 ετών, αναμένει ακόμη την απόφαση για την έφεση που κατέθεσαν οι συνήγοροί του μετά την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2022. Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε στο παρελθόν την έκδοση του κ. Ασάνζ που ζητεί το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Για τον κ. Χράφνσον, η απόρριψη της έφεσης του Τζούλιαν Ασάνζ θα ήταν «σκάνδαλο», αλλά στην υπόθεσή του «τα πάντα είναι δυνατά».

Ο εξηντάρης ισλανδός δημοσιογράφος-ερευνητής σημείωσε πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, εξακολουθούν να υπάρχουν νομικές επιλογές, όπως το αίτημα να υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ωστόσο όλες τους μπορεί να εξαντληθούν «εντός εβδομάδων».

Ads

Επιπλέον, δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση των Τόρις θα λάμβανε καν υπόψη απόφαση του ΕΔΑΔ, σημείωσε ο κ. Χράφνσον.

Η νομική διελκυστίνδα για την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ κρατάει πάνω από μια δεκαετία.

Κατηγορείται για την «κλοπή» και τη δημοσιοποίηση δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, με τη βοήθεια της πρώην στρατιωτικής αναλύτριας Τσέλσι Μάνινγκ.

Το 2006 ίδρυσε τον ιστότοπο Wikileaks, ο οποίος -μεταξύ άλλων- δημοσιοποίησε εμπιστευτικά έγγραφα και οπτικό υλικό που δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να πυροβολούν και να σκοτώνουν 18 αμάχους από ένα ελικόπτερο στο Ιράκ.

Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ακόμη και 175 ετών.

Υποστηρικτές του αντιτείνουν πως ο κ. Ασάνζ είναι δημοσιογράφος που αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου, ιδίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο Αυστραλός παραμένει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, κοντά στη βρετανική πρωτεύουσα, επί τέσσερα χρόνια, αφού η αστυνομία τον συνέλαβε βιαίως στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αφού ανακλήθηκε το πολιτικό άσυλο που του είχε δοθεί από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας τάχθηκε υπέρ του τερματισμού του νομικού διωγμού του ιδρυτή του WikiLeaks.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ