Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος να πάρει ο Τζούλιαν Ασάνζ, αφού δικαστήριο στη νήσο Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Ads

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης, ο Τζούλιαν Ασάνζ ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως προέβλεπε η συμφωνία. Καταδικάστηκε σε 62 μήνες φυλάκιση τους οποίους έχει ήδη εκτίσει.

«Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που φέρονταν να είναι απόρρητες προκειμένου να τις δημοσιοποιήσω», είπε στο δικαστήριο. «Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν… παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας», συμπλήρωσε ο Ασάνζ.

Η δικαστής Ραμόνα Μανγκλόνα έκανε δεκτή την ομολογία ενοχής και άφησε ελεύθερο τον Τζούλιαν Ασάνζ λόγω της ποινής που είχε ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή. Ο ιδρυτής του WikiLeaks παρέμεινε έγκλειστος για πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αφότου πέρασε τα προηγούμενα επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ads

«Ύστερα από 14 χρόνια νομικών μαχών, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος να πάει στο σπίτι του», είπε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος Τζένιφερ Ρόμπινσον έξω από το δικαστήριο της νήσου Σαϊπάν.

Ο 52χρονος Ασάνζ αναχωρεί από τη Σαϊπάν με ιδιωτικό τζετ για την Καμπέρα της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τους αυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία. Το δικαστήριο των Βόρειων Μαριανών Νήσων επιλέχθηκε επειδή ο Ασάνζ αρνούταν να μεταβεί στο αμερικανικό έδαφος και λόγω της εγγύτητάς του με την Αυστραλία, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Μπάρι Πόλακ, απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης δήλωσε: «Η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ είναι πρωτοφανής στα 100 χρόνια του νόμου περί κατασκοπείας, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταδίωξη ενός εκδότη, ενός δημοσιογράφου, όπως ο κ. Ασάνζ. Ο κ. Ασάνζ αποκάλυψε ακριβείς, αξιόλογες για την επικαιρότητα πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Έχει υποφέρει τρομερά κατά τη διάρκεια του αγώνα του για την ελευθερία του λόγου, για την ελευθερία του Τύπου και για να διασφαλίσει ότι το αμερικανικό κοινό και η παγκόσμια κοινότητα θα λαμβάνουν αληθινές και σημαντικές ειδησεογραφικές πληροφορίες».

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», τόνισε η συνήγορος υπεράσπισης Τζένιφερ Ρόμπινσον. «Είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τον Τζούλιαν Ασάνζ… για τους φίλους του, την οικογένεια, τους υποστηρικτές του, για εμάς, για όποιον πιστεύει στην ελευθερία του λόγου σε όλον τον κόσμο… ότι μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Αυστραλία και να ξανασμίξει με την οικογένειά του», συμπλήρωσε.

«Ελπίζω ότι το γεγονός ότι καταφέραμε σήμερα να απελευθερώσουμε τον Τζούλιαν Ασάνζ ενάντια σε όλες τις πιθανότητες και ενάντια σε μια από τις πιο ισχυρές κυβερνήσεις στον κόσμο θα δώσει ελπίδα σε όλους τους δημοσιογράφους και εκδότες που είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ακόμη.

Ο λογαριασμός των WikiLeaks μοιράστηκε μια εικόνα που φαίνεται να δείχνει τον Τζούλιαν Ασάνζ αγκαλιά με τη δικηγόρο του, Τζένιφερ Ρόμπινσον, με φόντο τον πρεσβευτή της Αυστραλίας στις ΗΠΑ και πρώην πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ.

Το χρονικό της υπόθεσης και οι κατηγορίες των ΗΠΑ

Η υπόθεση περιλαμβάνει πολυετείς νομικές μάχες και διεθνείς εντάσεις, με τον Ασάνζ να έχει ιδρύσει το WikiLeaks το 2006 και να έχει δημοσιεύσει πλήθος απόρρητων εγγράφων προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις. Ο Τζούλιαν Ασάνζ ίδρυσε το WikiLeaks το 2006, με στόχο την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Το 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από αμερικανικό ελικόπτερο που έδειχνε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας πολίτες. Την ίδια χρονιά, δημοσίευσε 91.000 στρατιωτικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και 400.000 απόρρητα αρχεία για τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς και χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ.

Το 2010 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ στη Σουηδία για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης. Ενώ βρισκόταν υπό έρευνα, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο.

Παρέμεινε εκεί μέχρι το 2019, όταν συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την ανάκληση του ασύλου του από τον Ισημερινό.

Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για παραβίαση των όρων της εγγύησής του. Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του με κατηγορίες για κατασκοπεία και συνωμοσία για παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών. Παρά τις νομικές μάχες και τη διεθνή υποστήριξη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την έκδοσή του το 2022.

Το 2024, μετά από διαπραγματεύσεις, επετεύχθη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποφυλάκισή του και την επιστροφή του στην Αυστραλία.