Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε την υποστήριξή της στο ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox το βράδυ της Πέμπτης, λέγοντας στα σκληροπυρηνικά μέλη του ότι η επιτυχία τους στις εκλογές της 23ης Ιουλίου στην Ισπανία θα οδηγήσει σε «μια αλλαγή στην πολιτική της Ευρώπης».

Ads

«Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μια συντηρητική, πατριωτική εναλλακτική», είπε η Μελόνι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής της σε συγκέντρωση του Vox στη Βαλένθια. «Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει τον ρόλο και την επιρροή της και πάλι για να είναι ένας πολιτικός γίγαντας και όχι ένας γραφειοκρατικός».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός μίλησε εκτενώς για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της και τόνισε ότι ενώ πολλοί προσπάθησαν να την «απομονώσουν», εκείνη ενίσχυσε τη θέση της χώρας της στην Ευρώπη υποστηρίζοντας σταθερά την Ουκρανία και μετατρέποντας την Ιταλία σε έναν εναλλακτικό κόμβο φυσικού αερίου εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. «Τώρα ετοιμαζόμαστε να προεδρεύσουμε της G7 το 2024», πρόσθεσε.

Η Μελόνι θριαμβολόγησε επίσης για τις σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές της χώρας της, οι οποίες τελικά λειτούργησαν ως σχέδιο για το σύμφωνο μετανάστευσης της ίδιας της ΕΕ. «Το μοντέλο των ανοιχτών συνόρων και της μαζικής μετανάστευσης που μας έχουν πει είναι ένα παραμύθι», είπε. «Δεν μπορούμε να καλωσορίσουμε όλους τους οικονομικούς μετανάστες που έρχονται στις ακτές μας: Πρέπει να επαναπατριστούν».

Ads

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας προβλέπεται να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις επερχόμενες εκλογές, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Το Vox είναι το πιο πιθανό κόμμα που θα αξιοποιηθεί για να λειτουργήσει ως εταίρος του συνασπισμού, εγκαινιάζοντας αυτό που θα μπορούσε να είναι η πρώτη κυβέρνηση της Ισπανίας με ακροδεξιά στελέχη τα τελευταία 50 χρόνια.

 

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπήρξε επί μακρόν υποστηρίκτρια του Vox και έχει εκφωνήσει ομιλίες σε πολλές από τις συγκεντρώσεις του ακροδεξιού κόμματος. Πέρυσι ταξίδεψε στη Μαρμπέγια για να παροτρύνει προσωπικά τους δεξιούς να συνασπιστούν μαζί της για να πολεμήσουν «το λόμπι της LGBTQ κοινότητας», την «ιδεολογία με βάση το φύλο» και τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών».

Αυτή τη φορά, η Μελόνι είπε στους υποστηρικτές του Vox να εμπιστευτούν τους ψηφοφόρους «που είναι πολύ πιο έξυπνοι από ό,τι νομίζουν ορισμένοι» και συνέχισε αναφέροντας τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία ως χώρες όπου κόμματα με παρόμοια ιδεολογία βρίσκονται στην εξουσία.

«Η ώρα των πατριωτών έφτασε», κατέληξε.