Για την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Κογκρέσο, σύμφωνα με την οποία η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία είναι «σύμφωνη με τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ και της ενότητας του ΝΑΤΟ», ρωτήθηκε κατά την άσκηση «ΩΡΙΩΝ 2022» ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Ads

Προσπαθώντας λοιπόν να δικαιολογήσει αυτή την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, δήλωσε τα εξής: «Στόχος των ΗΠΑ και προς το συμφέρον τους είναι να κρατήσουν αγκιστρωμένη την Τουρκία στη Δύση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα, με τις Βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Βόλο να ενισχύονται συνεχώς.

Τονίζοντας λοιπόν πως οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Πάιατ τόνισε πως «στην Ελλάδα δίνουμε F-35 ενώ στην Τουρκία συζητούμε το ενδεχόμενο για F-16».

Υπενθυμίζεται πως η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία είχε μπλοκαριστεί μετά την απόκτηση από την Άγκυρα αμυντικών πυραυλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ, καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.


 

Στην Ουάσιγκτον ο Τσαβούσογλου με πρόσκληση Μπλίνκεν

Ads

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα κάνει τον Μάιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που όπως ανακοίνωσε έχει προσκληθεί από τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι προχωρούν καλά οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και εξοπλιστικά συστήματα για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της.

Επίσης, είπε, η Άγκυρα χαιρετίζει τις αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε στο Κογκρέσο επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι η πώληση αυτή εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και το ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στον οποίο είπε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορούν να διεξάγονται στο εξής στην Τουρκία.