Σε έκθεση που παρουσιάστηκε στο London School of Economics, πολλοί ερευνητές, πολιτικοί και πανεπιστημιακοί στέλνουν μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την κατασταλτική πολιτική εναντίον των ναρκωτικών. Κατηγορώντας τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών ως μια από τις κυριότερες αιτίες διαφθοράς, τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου.

Ads

Ακολουθώντας το παράδειγμα διάφορων χωρών της Λατινικής Αμερικής, που αποποινικοποιώντας και κρατικοποιώντας τη παραγωγή και διακίνηση μαριχουάνας, επιχειρούν να μειώσουν την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, ακόμα μία χώρα, η Τζαμάικα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγκιστρωθεί από τις πολιτικές ποινικοποίησης. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας παρουσιάζουν το σχέδιο αποποινικοποίησης μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας ως μια «φωτισμένη προσέγγιση», όπως είπαν, της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μαρκ Γκόλντιγκ, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει την αποποινικοποίηση κυρίως για θρησκευτικούς, φαρμακευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Η χρήση μαριχουάνας στη Τζαμάικα έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση της χώρας, όπως, για παράδειγμα, το κίνημα των ρασταφάρι που την θεωρούν ιερή.

image

Ads

Σύμφωνα με τον Independent, o Γκόλντιγκ δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ορισμένες τροποποιήσεις του νόμου, που αφορούν την κατοχή μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας για προσωπική χρήση, το κάπνισμα της μαριχουάνας σε ιδιωτικούς χώρους και τη χρήση της για ιατρικούς και θρησκευτικούς σκοπούς.

Επιπλέον, καθώς πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν εργασία ή να βγάλουν βίζα επειδή έχουν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο εξαιτίας της χρήσης μαριχουάνας, η νέα νομοθεσία προβλέπει απαλλαγή όσων είχαν καταδικαστεί για κατανάλωση μικρών ποσοτήτων. Έτσι, η κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας της χώρας και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Aπό την άλλη, η κυβέρνηση της Τζαμάικα τόνισε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο δεν έχουν στόχο να προωθήσουν ή να εγκρίνουν τη χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αντίθετα, στόχος της είναι να παρέχει μια πιο φωτισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των καρτέλ και άλλων κοινωνικών προβλημάτων με την αποποινικοποίηση της κατοχής μικρών ποσοτήτων.

Οι αλλαγές, που αναμένονται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο, τέμνονται με τις εναλλακτικές πολιτικές που έχουν ακολουθήσει διάφορες χώρες, όπως η Ουρουγουάη και το Κολοράντο, και επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις που υποστηρίζουν ότι ο «πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών» έχει αποτύχει να λύσει πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται όχι μόνο με τα καρτέλ αλλά και με τις μαζικές φυλακίσεις για υποθέσεις ναρκωτικών στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, τη διαφθορά και τη βία που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες παγκοσμίως αλλά και την επιδημία του HIV στη Ρωσία.