Με κατάρρευση απειλείται η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τυνησία μία μόλις ημέρα μετά από τη συγκρότησή της καθώς την παραίτησή τους από το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσαν τόσο ο πρόεδρος όσο και πρωθυπουργός της Τυνησίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης, που απειλούσαν να διαλύσουν την προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Νωρίτερα, τρεις υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους σε διαμαρτυρία για την παρουσία στελεχών της κυβέρνησης του έκπτωτου πρόεδρου Μπεν Αλί. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας υπερασπιζόταν την παραμονή των εν λόγω υπουργών στο συνασπισμό ενώ οι Τυνήσιοι διαδηλώνουν και πάλι κατά χιλιάδες στους δρόμους.

Ads

Οι υπουργοί που εγκατέλειψαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανήκουν στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Τυνησίας (UGTT), η οποία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις που έγραψαν τους τίτλους τέλους σε 23 χρόνια κυριαρχίας του Μπεν Αλί. Η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι «δεν αναγνωρίζει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση» που συγκροτήθηκε τη Δευτέρα, και η οποία χαρακτηρίζεται από περιορισμένη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και ελάχιστες μεταβολές στα βασικά υπουργεία.

Ταυτόχρονα, και το αντιπολιτευόμενο κόμμα Ettajdid ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κυβέρνηση συνασπισμού αν οι υπουργοί από το κόμμα του Μπεν Αλί δεν εγκαταλείψουν τους κόλπους της πρώην κυβερνητικής παράταξης και δεν επιστρέψουν τα αξιώματα που έλαβαν από το προηγούμενο καθεστώς. Το Ettajdid εκπροσωπούσε ο επικεφαλής του Μπεν Τζαφάρ ως υπουργός Υγείας.

Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται και σήμερα, μη αναγνωρίζοντας τη νέα κυβέρνηση που αποτελείται και από μέλη της ομάδας του Μπεν Άλι. Κυρίως στις πόλεις Σφαξ (κεντρο-ανατολικά) και Σίντι Μπουζίντ (κεντρο-δυτικά της χώρας), απ’ όπου ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου η λαϊκή εξέγερση.

Ads

Η αστυνομία διέλυσε νωρίτερα, με χρήση δακρυγόνων και γκλομπς, μια διαδήλωση στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα στο κέντρο της Τύνιδας. Επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν ο Σαντόκ Χούρου, ηγέτης του εκτός νόμου ισλαμικού κινήματος της Τυνησίας Ennadha (Έγερση), ο οποίος αποφυλακίσθηκε στις 30 Οκτωβρίου, αφού πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή για τις πολιτικές του δραστηριότητες.

Στο Παρίσι, το ισλαμιστικό κίνημα Ενάχντα, της Τυνησίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα έχει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν σε έξι μήνες στην Τυνησία, αλλά τόνισε ότι θέλει να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές, εκτιμώντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μετάβαση στη δημοκρατία χωρίς το Ενάχντα».

Στην Τυνησία ο Μονσέφ Μαρζούκι

Εν τω μεταξύ στην Τυνησία επέστρεψε την Τρίτη ο ιστορικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Μονσέφ Μαρζούκι, μετά από χρόνια εξορίας στο Παρίσι.

Στο αεροδρόμιο της Τυνησίας τον υποδέχθηκε «ένας σημαντικός αριθμός» οπαδών του κόμματός του που τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα κατά της τωρινής πολιτικής κατάστασης, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΡ.

Ο Μαρζούκι κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να παραδώσει τον πρώην πρόεδρο Μπεν Άλι, προκειμένου να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός από αυτά του Μπεν Άλι.

Επίσης, ζήτησε «το διορισμό μίας εθνικής ανεξάρτητης προσωπικότητας επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών για να επιβλέψει τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών», που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα σε έξι μήνες.

Ο Μαρζούκι είχε ανακοινώσει από τη Δευτέρα την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ενώ είχε χαρακτηρίσει «μασκαράτα» την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που έχει ανακοινωθεί, καταγγέλλοντας τη διατήρηση υπουργών του Μπεν Άλι σε θέσεις κλειδιά.

Πολιτική αντιπαράθεση στη Γαλλία

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει, εν τω μεταξύ, στη Γαλλία σχετικά με την αντίδραση της χώρας απέναντι στα γεγονότα, με την επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, να κατηγορεί την κυβέρνηση για «εκκωφαντική σιωπή» κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι το Παρίσι «δεν καταδίκασε την καταστολή που καταδίκασε όλος ο κόσμος».

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, λέγοντας ότι η Γαλλία όπως και άλλες χώρες «δεν είδε να έρχονται τα γεγονότα» που οδήγησαν στην πτώση του Μπεν Αλί.

Η υπουργός, η οποία δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για το ότι προσέφερε την περασμένη εβδομάδα αστυνομική συνεργασία της Γαλλίας με την Τυνησία, δήλωσε «σοκαρισμένη από το γεγονός ότι ορισμένοι θέλησαν να διαστρεβλώσουν τις δηλώσεις της». Στις 11 Ιανουαρίου, μπροστά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η υπουργός Εξωτερικών πρότεινε στην Τύνιδα την γαλλική τεχνογνωσία για την διατήρηση της τάξης και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, οι οποίες, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

«Ήταν ένα σοβαρό σφάλμα. Υπήρξαν 78 νεκροί, τραυματίες, πυροβόλησαν κατευθείαν εναντίον του πλήθος με πραγματικά πυρά» δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί, καταδικάζοντας την «απίστευτη δήλωση» της υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί ότι «θα σάς βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της ηρεμίας».

Ελβετία: Αγωγή για τα περιουσιακά στοιχεία του Μπεν Άλι

Εν τω μεταξύ, έγγραφα που αφορούν κατηγορίες για παράνομα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι έλαβε τo γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα της Ελβετίας.

Κρατικός ραδιοσταθμός της Ελβετίας μεταδίδει πως τυνησιακής καταγωγής δικηγόρος με έδρα τη Γενεύη κατέθεσε αγωγή στις εισαγγελικές αρχές. Στην αγωγή υποστηρίζει ότι διάφορα περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία αγοράστηκαν με χρήματα που μεταφέρθηκαν παράνομα από τυνησιακά κρατικά ταμεία σε λογαριασμούς συγγενικών προσώπων του Μπεν Άλι. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται ένα κτήριο σε ακριβό προάστιο της Γενεύης και ένα τζετ από το αεροδρόμιο του καντονιού της Γενεύης.

“Η Αλλαγή θα έρθει και στην Αίγυπτο”

Στη Βιέννη, ο Αιγύπτιος διαφωνών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), χαρακτήρισε σήμερα “αναπόφευκτη” μια αλλαγή του καθεστώτος στην Αίγυπτο, μετά τη λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία.

«Είναι αναπόφευκτο. Η αλλαγή θα έλθει», τόνισε ο ΕλΜπαραντέι σε συνέντευξή του στο αυστριακό πρακτορείο ΑΡΑ. Ο Ελ Μπαραντέι βασίζει τις ελπίδες του στη γενιά των κάτω των 30, που αντιπροσωπεύει το 60% του αιγυπτιακού πληθυσμού και η οποία «δεν έχει ελπίδα και μέλλον, αντίθετα από πολλούς μεγαλύτερούς της, οι οποίοι ή έχουν βολευτεί με το καθεστώς ή το φοβούνται».

Ο Ελ Μπαραντέι, κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης, απηύθυνε πρόσφατα έκκληση για μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών του σεπτεμβρίου στην Αίγυπτο.
Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο υπογραφές συμπατριωτών του σε γραπτή έκκλησή του για εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου.

Σημειώνεται πως σήμερα αυτοπυρπολήθηκε ακόμα ένας πολίτης μπροστά από το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου.