Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τυνησία, εν μέσω αντιδράσεων για παρουσία σε θέσεις-κλειδιά στελεχών της κυβέρνησης του έκπτωτου πρόεδρου Μπεν Αλί.

Ads

Την Τρίτη, μία μόλις ημέρα μετά από τη συγκρότηση της κυβέρνησης ενότητας, τρεις υπουργοί, που ανήκουν στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Τυνησίας (UGTT), υπέβαλαν την παραίτησή τους. Επίσης, ο υπουργός Υγείας Mustapha Ben Jaafar, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ettajdid, δήλωσε ότι δε θα αναλάβει τα καθήκοντά του έως ότου απομακρυνθούν από θέσεις-κλειδιά στελέχη που σχετίζονται με τον Μπεν Αλί.

Στη συνέχεια, την παραίτησή τους από το κυβερνών κόμμα RCD υπέβαλαν ο πρόεδρος Fouad Mebazaa όσο και πρωθυπουργός της Τυνησίας, Mohammed Ghannouchi. Ωστόσο, οι υπουργοί της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή δεν διέλυσε τις ανησυχίες τους.

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες, κυρίως στις πόλεις Σφαξ και Σίντι Μπουζίντ, απ’ όπου ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου η λαϊκή εξέγερση. Αλλά και στην πρωτεύουσα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 78 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ads

Επίσης, μετά από χρόνια εξορίας στο Παρίσι, επέστρεψε χθες στην Τυνησία ο ιστορικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Μονσέφ Μαρζούκι. Ο ίδιος κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να παραδώσει τον πρώην πρόεδρο Μπεν Άλι, προκειμένου να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός από αυτά του Μπεν Άλι.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση για το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, που μέσα στις υποχρεώσεις της θα είναι και η έγκαιρη και αξιόπιστη τέλεση εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Ο Μπαν Κι-μουν παρουσιάστηκε ανήσυχος για την έξαρση των φαινομένων βίας στην Τυνησία και ζήτησε την επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα, μετά τη λαϊκή εξέγερση που έβαλε τέλος σε ένα καθεστώς 23 χρόνων. Επίσης, επεσήμανε ξανά ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να παράσχουν βοήθεια στο λαό της Τυνησίας αν χρειαστεί.

Υποβάθμιση λόγω «πολιτικής και οικονομικής αστάθειας»

Ο διεθνής οικονομικός Οίκος Moody’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Τυνησίας λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Ο Οίκος Moody’s «μείωσε από Baa2 σε Baa3 την πιστοληπτική ικανότητα της Τυνησίας και μετέτρεψε από σταθερή σε αρνητική την προοπτική της», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του.

Επίσης υποβάθμισε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας σε Baa3 με αρνητική προοπτική, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο Οίκος δικαιολογεί την απόφασή του αυτή αναφερόμενος στην «αστάθεια της χώρας και στην πρόσφατη αιφνιδιαστική αλλαγή του καθεστώτος εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από τις κοινωνικές αναταραχές». Πριν από τον Moody’s, άλλοι δύο οίκοι, ο Standar’s and Poors και ο Fitch, ανακοίνωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Τυνησίας