Διαδηλωτές που πέρασαν τη νύχτα τους έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργικού γραφείου στην πρωτεύουσα της Τυνησίας την Τύνιδα, προπηλάκισαν σήμερα μέλη του προσωπικού της κυβέρνησης την ώρα που εξέρχονταν από αυτό και δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα από την αστυνομία.

Ads

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της Τυνησίας την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα μέλη του προσωπικού από την έδρα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Γανούσι.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αν και το επεισόδιο ήταν σύντομο, η ένταση παραμένει ωστόσο η στάση των στρατιωτικών είναι διαφορετική από αυτή των προηγούμενων εβδομάδων καθώς συνομιλούν με τους διαδηλωτές προσπαθώντας να τους ηρεμήσουν.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τυνησία, ζητώντας από την προσωρινή κυβέρνηση να έρθει σε πλήρη ρήξη με το καθεστώς του Μπεν Αλι.

Ads

Στην προσπάθειά της να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο πρώην συνεργάτες τους τέως προέδρου και έθεσε ακόμη δύο σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παράλληλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι εφεξής οι εισαγωγές βιβλίων, περιοδικών και ταινιών θα πραγματοποιούνται ελεύθερα, δίχως να απαιτείται άδεια από την επιτροπή λογοκρισίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Επεισόδια σε άλλες χώρες

Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην Αλγερία με 32 τραυματίες, ενώ στο Αμάν της Ιορδανίας διαδήλωσαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι κατά της ακρίβειας και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σε αναβρασμό βρίσκεται και η Αίγυπτος, όπου ο αντιφρονών και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, κάλεσε τους συμπατριώτες του να εξεγερθούν κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.