Μπορεί ο τυφώνας «Μάικλ» να είναι πια μακριά από τη Φλόριντα, το καταστροφικό του πέρασμα την προηγούμενη εβδομάδα άφησε όμως πίσω του περισσότερους από 1.000 αγνοούμενους. Ανυπολόγιστες είναι και οι υλικές ζημιές, αφού η μανία του τυφώνα ξερίζωσε όχι μόνο δέντρα αλλά και ολόκληρα σπίτια, ενώ προκάλεσε σοβαρές βλάβες στις υποδομές της περιοχής. Ήταν ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν πλήξει ποτέ τις ΗΠΑ.

Ads

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν δηλωθεί επίσημα νεκροί εξαιτίας του «Μάικλ». Την ίδια στιγμή, διασώστες και εθελοντές εξακολουθούν να αναζητούν τους αγνοούμενους, που σύμφωνα με την οργάνωση «CrowdSource Rescue», μπορεί να φτάνουν ακόμη και τους 1.300. Με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους οι διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια του Πανχάντλ και του Μέξικο Μπιτς.

Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στα νοτιοανατολικά της Φλόριντα, με τις αρχές να εκτιμούν ότι ενδέχεται να περάσουν πολλές εβδομάδες μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Πάρα πολλοί κάτοικοι παραμένουν επίσης χωρίς τρεχούμενο νερό εδώ και αρκετές ημέρες και ορισμένοι ζουν πλέον σε σκηνές, με όποια υπάρχοντά τους κατάφεραν να διασώσουν, περιμένοντας να τους παρασχεθεί βοήθεια από τις αρχές.

Ads

Η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη ακόμη, επειδή τα πεσμένα δέντρα έχουν αποκλείσει τους δρόμους.

Χαρακτηριστικό της καταστροφής που άφησε πίσω του ο «Μάικλ» είναι το γεγονός ότι οι αρχές μοιράζουν πάγο, νερό και έτοιμα γεύματα σε περίπου 3 εκατομμύρια πλημμυροπαθείς.