Πρέπει να εμποδίσουμε την στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας και να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η πολιτική της λιτότητας, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, τόνισε για θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε ό, τι αφορά τις αντιρρήσεις για το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία.

Ads

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους ανθυποψηφίους του, Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλδημοκράτες), Γκι Βερχόφστατ (Φιλελέυθεροι) και Σκα Κέλερ (Πράσινοι).

Και οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, εξέφρασαν την κοινή τους αντίληψη ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η δημοκρατική διαδικασία και να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

image
Φωτογραφία:EPA

Ads

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά τις συναντήσεις του με τους τρεις ανθυποψηφίους του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι, παρότι παραμένει κάθετα αντίθετος με τις θέσεις του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε μια σειρά από σημαντικά θέματα όπως η λιτότητα και η οικονομική πολιτική, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Όπως ανέφερε, ο «σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία», ορίζει ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έχει το δικαίωμα να λάβει διερευνητική εντολή και να επιζητήσει την πλειοψηφία της Ευρωβουλής για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φερχόφστατ και Σκα Κέλερ, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει ένα τρίτο πρόσωπο, να το καταψηφίσουν όλες οι δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου.

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε σύγκρουση στρατηγικών. Η μία θέλει μικρά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. H άλλη είναι η στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δεύτερη στρατηγική είναι η επιλογή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, την οποία οφείλουμε να εμποδίσουμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η πολιτική της λιτότητας που διαλύει την Ευρώπη.