Νέες περιπτώσεις δανείων που διαγράφηκαν φέρνουν στη δημοσιότητα κυπριακά μέσα αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια τις καταθέσεις, αλλά και ένα μέρος του προβλήματος που οδήγησε στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου και στο κούρεμα των καταθέσεων. Σημειώνεται πως την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να ερευνήσει όλα τα θέματα για τον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της οικονομίας.

Ads

 
Σύμφωνα με το Sigma, που επικαλείται ρεπορτάζ της εφημερίδας Σημερινής, τα ονόματα ατόμων υψηλά ισταμένων στην Κύπρο περιλαμβάνονται στη λίστα που ο Γενικός Εισαγγελέας έχει στην κατοχή του κι αφορά διαγραφές χρεών από τράπεζες.
 
Η ίδια πηγή αναφέρει πως τα ποσά που διαγράφηκαν ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η λίστα περιλαμβάνει 19 μόνον υποθέσεις που αφορούν σε διαγραφές δανείων ύψους πέραν των 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Μάλιστα η Σημερινή αναφέρει πως έχει στην κατοχή της πολλές υποθέσεις διαγραφής δανείων, εκτός αυτών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας της τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν μπορεί να τις δημοσιεύσει λόγω της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
 

Ενδεικτικές περιπτώσεις

 
Όπως αναφέρεται εταιρεία πήρε δάνεια από τις δυο μεγάλες κυπριακές τράπεζες (Κύπρου και Λαϊκή)  για να αγοράσει ένα παλάτι εκτός Κύπρου. Ωστόσο η αγορά δεν προχώρησε. Αρκετά από τα χρήματα εισπράχθηκαν από εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή, ωστόσο τα υπόλοιπα απλά διαγράφηκαν.
 
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εταιρεία με κομματικούς δεσμούς ζήτησε και πέτυχε διαγραφή χρεών για ξενοδοχεία που είχε κτίσει και δεν πήγαν καλά.
 
Επιχειρηματίας, όπως αναφέρεται στο SigmaLive, φίλα προσκείμενος σε πολιτικό κόμμα έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης, διαγράφηκαν δηλαδή δάνειά του ύψους εκατομμυρίων, εν γνώσει της τράπεζας ότι τα δάνεια τα οποία του χορηγήθηκαν δεν εχρησιμοποιούντο μόνο για τους σκοπούς της επιχείρησής του, αλλά και για στήριξη οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα.
 
Ένας ακόμα επιχειρηματίας φέρεται να έχει ζητήσει διαγραφή δανείου αρκετών εκατοντάδων ευρώ και σαν αντάλλαγμα η τράπεζα, η οποία τον «διευκόλυνε», θα «εξασφάλιζε» τη στήριξη και τη σιωπή του σε συγκεκριμένα θέματα.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τραπεζικό στέλεχος πήρε το 2011 υπέρογκο ποσό ως δάνειο από την τράπεζά του χωρίς καθόλου εξασφαλίσεις, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλει καμία δόση. Το στέλεχος αυτό αποχώρησε παίρνοντας υψηλή αποζημίωση, δεν του ζητήθηκε όμως ποτέ να αποπληρώσει το χρέος του, ούτε του αποκόπηκε από την αποζημίωση οποιοδήποτε ποσόν έναντι του δανείου του.
Διοικητικός σύμβουλος τράπεζας μεσολάβησε και διαγράφηκε δάνειο πολιτικού το οποίο είχε συναφθεί για χρηματοδότηση της εταιρείας του, η οποία όμως είχε χρεοκοπήσει.
 
Τα «δώρα» στα ηγετικά στελέχη της τράπεζας, όπως σημειώνεται, καθοριζόντουσαν από στενό συγγενικό πρόσωπο άλλου στελέχους. Το διοικητικό συμβούλιο απλά τα ενέκρινε καθώς τα ποσά είχαν αποφασισθεί με άνωθεν εντολές.
 
Επίσης επιχειρηματίας με κομματικούς δεσμούς, που αγόρασε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, πέτυχε τη διαγραφή των δανείων της τα οποία αυξήθηκαν μετά την αγορά, λόγω ακριβώς των κομματικών διασυνδέσεών του.
 
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα τραπεζίτες ευνοούσαν συγκεκριμένα άτομα και επιχειρηματίες καθώς και πολιτικούς ακριβώς για να εξαγοράζουν τη σιωπή, τη στήριξη ή και την προώθηση δικών τους συμφερόντων.
 
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση πρώην τραπεζικού στελέχους που λόγω της θέσης του αναλάμβανε την προώθηση δανείων σε εταιρείες για την εκτέλεση μεγάλων έργων. Το στέλεχος αυτό εξασφάλιζε όχι μόνο δώρα από την τράπεζα για την προώθηση των δανείων, αλλά και δώρα από τους δανειζόμενους. «Δεν είναι τυχαίο» τονίζουν τραπεζικές πηγές «που το στέλεχος αυτό βρέθηκε με τεράστια ακίνητη περιουσία».

 

Διαβάστε επίσης: Εμπλοκή Αναστασιάδη σε μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό

Ads

Η λίστα σε αριθμούς

 
Ορισμένες περιπτώσεις διαγραφής χρεών από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή σε αριθμούς όπως δημοσιεύεται στο SigmaLive:
 
Τράπεζα Κύπρου
 

  • Ξενοδοχειακή εταιρεία: 2,8 εκατ. ευρώ
  • Οργάνωση: 193.000 ευρώ
  • Εταιρεία με κομματικούς δεσμούς: 11.000 ευρώ
  • Πολιτικός: 101.000 ευρώ
  • Εταιρεία: 11.000 ευρώ
  • Γιος πρώην υπουργού: 2.000 ευρώ
  • Πρώην βουλευτής: 26.000 ευρώ
  • Πρώην βουλευτής:16.000 ευρω
  • Πρώην Δήμαρχος: 17.000 ευρώ
  • Συγγενικό πρόσωπο βουλευτή: 330.000 ευρω
  • Πρώην υπουργός: 399.000 ευρώ
  • Διαγραφές δανείων από την Ελληνική Τράπεζα
  • Εταιρεία βουλευτή: 543.000 ευρώ

 
Λαϊκή Τράπεζα
 

  • Εταιρεία πρώην βουλευτή: 39.000 ευρώ
  • Πρώην βουλευτής: 71.000 ευρώ
  • Πρώην βουλευτής: 54.000 ευρώ
  • Πολιτικός: 5,8 εκατ. δολάρια.
  • Πρώην σύζυγος πρέσβη: 18.500 ευρώ
  • Εν ενεργεία πρέσβης: 14.000 ευρώ