Κρατώντας πλακάτ με μηνύματα όπως «Κάτω τα χέρια από τον Προφήτη Μωάμεθ» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν τη Δευτέρα σε πορεία στην Τσετσενία εναντίον των σκίτσων που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Ads

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στους δρόμους της πρωτεύουσας Γκρόζνι βρέθηκαν περίπου 100.000 άτομα, ενώ νωρίτερα ο ηγέτης τους, Ραμζάν Καντίροφ, είχε γράψει στο Διαδίκτυο: «Θα πραγματοποιήσουμε με αποφασιστικότητα διαμαρτυρία κατά της χυδαιότητας, της ανηθικότητας, της έλλειψης πολιτισμού και της ξεδιαντροπιάς εκείνων που φιλοτέχνησαν τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ (Η Ειρήνη Μαζί του)».

image

«Προειδοποιούμε δημοσίως ότι δεν θα ανεχτούμε παρόμοιες ενέργειες», είπε ο Καντίροφ και πρόσθεσε ότι αναμένει πως ένα εκατομμύριο άτομα θα συμμετάσχουν στην πορεία.

Ads

Ο Καντίροφ, ο οποίος είναι αντίθετος στις προσπάθειες εγκαθίδρυσης ισλαμιστικού κράτους στον κυρίως μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο, έχει καλλιεργήσει μία δική του ερμηνεία του Ισλάμ, που σύμφωνα με τους επικριτές του αντιτίθεται στον ρωσικό νόμο.