O πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε πως διέταξε δύο αεριωθούμενα F-16 να αναχαιτίσουν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που παραβίασε δύο φορές τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας την Παρασκευή, κάτι που αποκάλεσε ως την πλέον πρόσφατη πρόκληση στον ουρανό της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Ads

Δείχνοντας μια φωτογραφία του αεροπλάνου, το οποίο είπε πως ήταν ένα P-3, ο Τσάβες δήλωσε πως η υπερπτήση ήταν η πλέον πρόσφατη εισβολή στον ουρανό της Βενεζουέλας του στρατού των ΗΠΑ που εφορμά από τις βάσεις του στα ολλανδικά νησιά της Καραϊβικής και από τη γειτονική Κολομβία.

«Μας προκαλούν… αυτά είναι πολεμικά αεροπλάνα», τόνισε. Ο Τσάβες είπε πως τα F-16 συνόδευσαν το αεροσκάφος των ΗΠΑ έξω από τον εναέριο χώρο, έπειτα από δύο εισβολές που διήρκεσαν 15 και 19 λεπτά η κάθε μία.

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ διέψευσαν ότι στρατιωτικό τους αεροσκάφος παραβίασε δύο φορές τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας νωρίτερα. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ουδέν στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ εισήλθε στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας σήμερα. Η πολιτική μας είναι ότι δεν πετάμε στο εναέριο χώρο κάποιας άλλης χώρας χωρίς την εξασφάλιση προηγουμένως της συναίνεσής της ή συντονισμού», ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ads

Ερωτηθείς σχετικά με την δήλωση Τσάβες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απάντησε «μπορώ να μιλήσω μόνο για τις δικές μας ενέργειες, κανένα αεροσκάφος των ΗΠΑ εισήλθε στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας».

Την υποτίμηση του μπολίβαρ έναντι του δολαρίου ανακοίνωσε ο Τσάβες

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι το εθνικό νόμισμα, το μπολίβαρ, θα υποτιμηθεί στα 2,6 δολάρια ΗΠΑ από 1 μπολίβαρ προς 2,15 δολάρια ΗΠΑ που ήταν προηγουμένως η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Επίσης, σημείωσε ότι θα υπάρχει και δεύτερη συναλλαγματική ισοτιμία στα 4,3 δολάρια ΗΠΑ.