Ευθείες βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ ότι στην υπόθεση Κασόγκι προτίθεται να κλείσει τα μάτια, καθώς «μόνο το χρήμα μετράει», εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ads

«Κατά κάποιον τρόπο, ο Τραμπ λέει “θα κλείσω τα μάτια”» στη δολοφονία του Κασόγκι, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

«Μόνο το χρήμα μετράει», πρόσθεσε σε σκληρή γλώσσα ο Τσαβούσογλου. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει ότι το Ριάντ είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή αναφερόμενος κυρίως στην πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων και στη σταθερότητα των τιμών του πετρελαίου.

«Και για μας η Σαουδική Αραβία είναι μια σημαντική χώρα» τόνισε ο Τούρκος υπουργός για να προσθέσει ωστόσο ευθύς αμέσως ότι «εδώ όμως έγινε μια στυγερή προμελετημένη δολοφονία».

Ads

O Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αρθρογραφούσε στην «Washington Post», δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η δολοφονία του συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα και αμαύρωσε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στον οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη της δολοφονίας από αξιωματούχους και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τραμπ από την πλευρά του επιμένει ωστόσο ότι η CIA δεν έχει αποδείξεις για την εμπλοκή του πρίγκιπα στην υπόθεση.

Εμμένοντας στη βούληση των τουρκικών αρχών να ριφθεί φως στην υπόθεση αυτή, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον πρίγκιπα διάδοχο θα μπορούσε να γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 που προβλέπεται να γίνει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στην Αργεντινή.

Οι δύο ηγέτες έχουν μιλήσει τηλεφωνικώς για την υπόθεση αυτή, αλλά αν γίνει η συνάντηση αυτή την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο μετά τη δολοφονία του Κασόγκι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters