Μία νέα σειρά διαδικασιών που θα επιτρέπει την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας και θα αυξάνει την ροή των αγαθών προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, προωθεί το Ισραήλ, ύστερα από τις διεθνείς πιέσεις και την κατακραυγή που δέχτηκε για το ρεσάλτο του στρατού του στη νηοπομπή του Στόλου της Ελευθερίας. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, «το ταχύτερο δυνατόν» το Ισραήλ θα δημοσιεύσει ένα κατάλογο με τα απαγορευμένα αγαθά και όλα τα υπόλοιπα που δεν θα αναφέρονται στον κατάλογο θα επιτρέπεται να διακινούνται.

Ads

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η νέα αυτή διαδικασία θα επιτρέπει την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων αλλά και οικοδομικών υλικών για προγράμματα στέγασης υπό διεθνή επιτήρηση.«Από εδώ και στο εξής θα υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία στην εισαγωγή αγαθών στη Γάζα, εκτός από στρατιωτικούς εξοπλισμούς που μπορούν αν ενδυναμώσουν τη Χαμάς», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τη μερική άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας που αποφάσισε το Ισραήλ.

«Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή της πολιτικής που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση του Ισραήλ θα βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων στη Γάζα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Ads

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους ζητούν την ολική άρση του αποκλεισμού της Γάζας και περιμένουν να δουν την μερική άρση του αποκλεισμού που ανακοίνωσε το Ισραήλ, από λόγια να γίνεται πράξη.