Oι αμερικανικές ακροδεξιές ομάδες Proud Boys και The Base είναι τρομοκρατικές οργανώσεις σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Ads

Συγκεκριμένα, οι δύο οργανώσεις προστίθενται στη λίστα με άλλες 18, συμπεριλαμβανομένου του «Ισλαμικού Κράτους», που έχουν χαρακτηριστεί επίσημα τρομοκρατικές, καθιστώντας παράνομη στη Νέα Ζηλανδία τη χρηματοδότηση, τη στρατολόγηση ή τη συμμετοχή στις οργανώσεις αυτές και υποχρεώνοντας τις αρχές να αναλάβουν δράση εναντίον τους.

Οι αμερικανικές αυτές οργανώσεις δεν είναι γνωστό εάν δραστηριοποιούνται στη Νέα Ζηλανδία, αν και η χώρα έχει πια εξοικειωθεί περισσότερο με τις απειλές από την ακροδεξιά, αφού ένας υπέρμαχος της λεγόμενης λευκής υπεροχής πυροβόλησε και σκότωσε 51 μουσουλμάνους  σε δύο τζαμιά του Κράιστσερτς το 2019.

Η σφαγή στη Νέα Ζηλανδία ενέπνευσε άλλους λευκούς υπέρμαχους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός λευκού ένοπλου που σκότωσε 10 μαύρους σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Ads

Στις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει μόνο ξένες οργανώσεις ως τρομοκρατικές οντότητες. Αλλά οι Proud Boys χαρακτηρίστηκαν πέρυσι τρομοκρατική οργάνωση στον Καναδά, ενώ η The Base είχε προηγουμένως κηρυχτεί τρομοκρατική οργάνωση στη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Εξηγώντας την απόφαση για χαρακτηρισμό των Proud Boys ως τρομοκρατικής οργάνωσης, οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας δήλωσαν ότι η εμπλοκή της οργάνωσης στη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 ισοδυναμούσε με τρομοκρατική ενέργεια.

Η δήλωση 29 σελίδων ανέφερε ότι ενώ πολλές ομάδες πολιτοφυλακής εμπλέκονταν, ήταν οι Proud Boys που υποκίνησαν τα πλήθη, συντόνισαν επιθέσεις σε αξιωματικούς επιβολής του νόμου και οδήγησαν άλλους ταραχοποιούς όπου μπορούσαν να εισβάλουν στο κτίριο.

Η δήλωση ανέφερε ότι υπάρχουν ασύνδετα αλλά ιδεολογικά σχετιζόμενα παραρτήματα των Proud Boys που δραστηριοποιούνται στον Καναδά και την Αυστραλία.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας υποστήριξαν ότι πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο, οι Proud Boys είχαν ένα ιστορικό στο να χρησιμοποιούν συγκεντρώσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφοβίσουν τους αντιπάλους και να στρατολογήσουν νεαρούς άνδρες μέσω διαδηλώσεων βίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρώην αρχηγός των Proud Boys, Henry “Enrique” Tarrio, και τέσσερις άλλοι που συνδέονται με την οργάνωση κατηγορήθηκαν στις ΗΠΑ για συνωμοσία για μια συντονισμένη επίθεση στο Καπιτώλιο.