Δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ κατονόμασαν τον Σέζαρ Σαγιόκ, 56 ετών, ως δράστη στην υπόθεση με την αποστολή δεμάτων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε επικριτές του Αμερικανού προέδρου. Ο Σαγιόκ αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που περιλαμβάνουν μεταφορά εκρηκτικών από μια Πολιτεία σε άλλη και παράνομη αποστολή τους με ταχυδρομείο, διατύπωση απειλής εναντίον ενός πρώην προέδρου, διατύπωση απειλών μέσω διαπολιτειακής επικοινωνίας και επίθεση σε ομοσπονδιακούς αξιωματικούς.

Ads

Αν καταδικασθεί για όλες τις κατηγορίες, μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 48 ετών, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αναμένεται να κρατηθεί στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Κράτησης στο κέντρο του Μαϊάμι και να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πρώην βοηθό εισαγγελέα Ντέιβιν Ουάινστιν.

Πρόκειται για τον βασικό και πιθανόν τον μόνο ύποπτο, δήλωσε αξιωματούχος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας στο Reuters.

Ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η σύλληψη του άνδρα έγινε στον χώρο στάθμευσης ενός καταστήματος της αλυσίδας AutoZone στην πόλη Πλαντέισον της Φλόριντα.

Ads

image

Ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ερευνάται το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι ύποπτοι.

Ο συναγερμός για τα ύποπτα δέματα χτύπησε για πρώτα φορά τη Δευτέρα το απόγευμα και στη συνέχεια ακολούθησαν προειδοποιήσεις για εκκενώσεις στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Φλόριντα.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 14:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) σχετικά με την υπόθεση των δεμάτων που έχουν αποσταλεί τις τελευταίες ημέρες.

Το προφίλ του δράστη: Φανατικός οπαδός του Τραμπ, με βαρύ ποινικό μητρώο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σέζαρ Σάγιοκ είναι δηλωμένος Ρεπουμπλικάνο που ζει στη Φλόριντα και έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Πιο συγκεκριμένα, έχει συλληφθεί πολλές φορές, μεταξύ των οποίων και μία επειδή απείλησε να χρησιμοποιήσει βόμβα.

Ο Σέιοκ συνελήφθη την Παρασκευή έξω από ένα κατάστημα που πουλά ανταλλακτικά αυτοκινήτων στην πόλη Πλαντέισον της Φλόριντα, επεσήμαναν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Πάνω στο λευκό φορτηγάκι του Σάγιοκ, το οποίο κατασχέθηκε, υπάρχουν πολλά αυτοκόλλητα του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, καθώς και ένα που γράφει «Το CNN είναι χάλια», σύμφωνα με τη φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter δημοσιογράφος του CNN.

Ο Σάγιοκ προωθεί καλλιτέχνες, κλείνει συναυλίες και «είναι ιδιοκτήτης κέντρου διασκέδασης», σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, στο οποίο αναφέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας International Gold Productions.

Το 2012 κήρυξε πτώχευση στο Μαϊάμι, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Τότε ο Σέιοκ είχε δηλώσει ότι ζει με τη μητέρα του στην πόλη Αβεντούρα στη Φλόριντα και ανέφερε ότι μοναδικά του περιουσιακά στοιχεία ήταν 1.150 δολάρια από επιστροφή φόρου και ένα αυτοκίνητο Chevy Tahoe του 2001.

image

Τραμπ: Συλλάβαμε τον δράστη

«Οι αρχές έχουν συλλάβει τον άνδρα που έστελνε δέματα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος», δήλωσε από τη μεριά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Τέτοιου είδους πράξεις είναι ειδεχθείς και δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας» τόνισε.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εδραιωθεί η πολιτική βία» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, που δεσμεύτηκε να τη σταματήσει.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να ενωθούν, να δείξουν στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.