Μόλις για πέντε μέρες ακόμα φτάνουν τα τρόφιμα που έχει στα αμπάρια του το πλοίο Ocean Vicking, που έχουν ενοικιάσει οι ανθρωπιστικές οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και SOS Mediterranée και αναζητεί ασφαλή λιμένα για να αποβιβάσει 356 διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό.

Ads

«Μας μένουν κανονικές μερίδες τροφοδοσίας μόνον για πέντε ημέρες», προειδοποιήσαν στο Twitter της οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, υπενθυμίζοντας πως οι «επιζώντες» ήδη διανύουν την 13η ημέρα τους, αναμένοντας ένα ασφαλές λιμάνι. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την «γοργή επιδείνωση» της ψυχικής υγείας των επιβατών του Ocean Vicking.

Οι δύο ΜΚΟ είχαν ζητήσει στις 13 Αυγούστου από τις ιταλικές και μαλτέζικες αρχές να αναλάβουν την επιχείρηση, με τη Μάλτα να απαντά αρνητικά, τονίζοντας πως η διάσωση πραγματοποιήθηκε σε ύδατα που δεν της ανήκουν, ενώ η Ιταλία δε απάντησε μέσω των επισήμων οδών

«Καλώ τα ευρωπαϊκά κράτη να ξαναβρούν την ανθρωπιά τους και να δώσουν τέλος στην δυστυχία τούτη. Όλοι οι 356 άνθρωποι στο σκάφος πρέπει να μπορούν να αποβιβασθούν σε έναν ασφαλή τόπο τώρα», δήλωσε ο ο γιατρός Λούκα Πιγκότσι, που επιβαίνει στο σκάφος.

Ads