Το Κόμμα των Πειρατών της Γερμανίας μπορεί να βρίσκεται στα σπάργανα, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που φαίνεται να ενοχλεί τους ψηφοφόρους. Με το νέο κύμα δημοτικότητας που ακολούθησε μετά την επιτυχία του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές οι υποστηρικτές της ελευθερίας του διαδικτύου κερδίζουν έδαφος σε μία νέα πανεθνική δημοσκόπηση.

Ads

Μέχρι τώρα μάλλον το Κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας ήταν το πρότυπο των νεόκοπων κομμάτων στη χώρα. Το γεγονός αυτό έρχεται να ανατρέψει το Πειρατικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε ακόμα πιο γρήγορη τροχιά για μια επιτυχία πανεθνικής εμβέλειας ξεπερνώντας ακόμα και τους Πράσινους, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις.

Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας και Στατιστικής Ανάλυσης (FORSA) της Γερμανίας, η οποία μεταδόθηκε την Τρίτη από το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, έδειξε πως οι νεοεισερχόμενοι έχουν το 13% της προτίμησης των ψηφοφόρων και βρίσκονται έτσι στην 3η θέση σε εθνικό επίπεδο μπροστά από τους οικολόγους Πράσινους που έλαβαν το 11%.

Η διαρκώς ανοδική τάση των Πειρατών είναι εμφανής αν αναλογιστεί κανείς πως τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβαν 8,9% στις δημοτικές εκλογές του Βερολίνου ενώ τον Μάρτιο έλαβαν 7,4% στο μικρό κρατίδιο του Σάαρ, ξεπερνώντας τους Πράσινους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Ads

Με τη νέα αυτή δημοσκόπηση η πολιτική αντιπαλότητα των δύο κομμάτων αναμένεται να οξυνθεί σημαντικά στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στο Schleswig-Holstein και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, καθώς όπως όλα δείχνουν το Πειρατικό Κόμμα θα καταφέρει να κερδίσει το πολυπόθητο 5% για την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

Ο υπαρχηγός του Πειρατικού Κόμματος Bernd Schlömer εμφανίζεται με τη σειρά του ψύχραιμος και όπως δήλωσε την Τρίτη «Ελπίζω για ένα 6,5%, αλλά δεν θα είναι και τραγικό αν δεν πιάσουμε το όριο του 5%».

Κάποιοι βουλευτές του Πράσινου Κόμματος επέλεξαν να αμφισβητήσουν τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση βασιζόμενοι και σε άλλες έρευνες όπως αυτή του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών Infratest Dimap και της εταιρείας Emnid που ‘’δίνουν’’ στο Πειρατικό Κόμμα 10% και 9% αντίστοιχα.

Το βέβαιο είναι πως η επιτυχία του Πειρατικού Κόμματος έχει τραβήξει την προσοχή και των άλλων πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας που παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία.

Πηγή: Der Spiegel

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς