Αντιμέτωπος με τρίτη απώλεια υπουργού ήρθε το πρωί της Τετάρτης 6 Ιουλίου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, καθώς το μέλος των Συντηρητικών και υφυπουργός Παιδείας Γουίλ Κουίνς υπέβαλε την παραίτησή του.

Ads

► Διαβάστε επίσης: Νέα πολιτική κρίση στη Βρετανία: Ντόμινο παραιτήσεων στην κυβέρνηση Τζόνσον

Πρόκειται για την τρίτη παραίτηση στην κλυδωνιζόμενη βρετανική κυβέρνηση μέσα σε λίγες ώρες, καθώς είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών: του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και του υπουργού Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ. Συνολικά, 13 υπουργοί και αξιωματούχοι έχουν εγκαταλείψει μέχρι τώρα τις θέσεις τους, σύμφωνα με τη βρετανική Metro.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αιτία και της νέας παραίτησης στάθηκε η «ανακριβής» ενημέρωση που είχε ο Τζάβιντ για τον διορισμό ενός πολιτικού του Κρις Πίντσερ, εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ads

«Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ Ντάουνινγκ Στριτ, το πρωθυπουργικό γραφείο) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής», ανέφερε στην επιστολή του παραίτησης που έδωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό και την οποία ανέβασε στο Twitter.

«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον πάντως είχε ζητήσει συγνώμη για τον διορισμό του Κρις Πίντσερ σε κυβερνητικό πόστο, μολονότι γνώριζε ότι υπήρχε καταγγελία κατά του βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Ναι, νομίζω ότι ήταν λάθος και ζητώ συγγνώμη για αυτό. Νομίζω ότι, εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους έχουν επηρεαστεί πολύ από αυτό. Θέλω απλώς να καταστήσω απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει θέση σε αυτήν την κυβέρνηση για κανέναν που κάνει κατάχρηση της θέσης εξουσίας του», είπε ο Τζόνσον στο πλαίσιο της ομιλίας του.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την παραίτηση του Κουίνς, υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών η βουλευτής Λόρα Τροτ. «Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

Παραιτήσεις Τζάβιντ και Σουνάκ

Υπενθυμίζεται ότι των παραιτήσεων Γουίλ Κουίνς και Λόρας Τροτ, προηγήθηκαν εκείνες των πρωτοκλασάτων υπουργών Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ και στη συνέχεια Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ
 
Ο Σάτζιντ Τζάβιντ, σε επιστολή του τόνισε προς τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι «δεν μπορεί πλέον, με καλή συνείδηση, να συνεχίσει να υπηρετεί σε αυτήν την κυβέρνηση» προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται «ισχυρό και με αρχές Συντηρητικό κόμμα».

Ο Τζάβιντ δήλωσε πως ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας ότι ο ίδιος «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».

Πρόσθεσε δε, ότι πολλοί βουλευτές και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον. «Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας – και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», ανέφερε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Λίγη ώρα αργότερα, την παραίτησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. «Το κοινό καλό αναμένει ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί σωστά, αρμοδίως και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική θέση, αλλά πιστεύω ότι αξίζει να αγωνιστώ γι’ αυτά τα πρότυπα και γι’ αυτό παραιτούμαι», ανέφερε στο μήνυμά του.

Πρόωρες εκλογές;

Μετά τους νέους τριγμούς και τις παραιτήσεις από την κυβέρνηση Τζόνσον, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Βρετανία μοιάζει πιθανό. Ο ίδιος, πάντως, αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης, όπως έκανε και όταν αποκαλύφθηκαν τα προηγούμενα σκάνδαλα επί πρωθυπουργίας του.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ότι την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα λάβει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Όταν ρωτήθηκε, αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ζαχάουι απάντησε στο LBC: «Ο πρωθυπουργός θα λάβει αυτή την απόφαση».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις από τους βουλευτές και ενώ το πολιτικό του μέλλον κρέμεται από μια κλωστή, μετά τις παραιτήσεις υπουργών που δήλωσαν ότι δεν είναι ικανός για να κυβερνάει τη Βρετανία.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος δήλωσε ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει («Game over») για τον Τζόνσον. Ωστόσο ο ίδιος έδειξε την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην πρωθυπουργία διορίζοντας τον Ναντίμ Ζαχάουι, πρώην υπουργό Παιδεία στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ προχώρησε σε άλλους διορισμούς καλύπτοντας μερικές κενές θέσεις στην κυβέρνησή του.

Το επίπεδο της εχθρότητας με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο Τζόνσον εντός του κόμματος του θα φανεί ξεκάθαρα αργότερα σήμερα, όταν ο ίδιος θα εμφανιστεί ενώπιον των βουλευτών για τη εβδομαδιαία συνεδρίαση κατά την οποία δέχεται ερωτήσεις, πριν βρεθεί αντιμέτωπος αργότερα με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών για δύο ώρες.

«Υποπτεύομαι ότι θα πρέπει να τον βγάλουμε από την Ντάουνινγκ Στριτ κλοτσώντας και φωνάζοντας» δήλωσε ένας συντηρητικός βουλευτής στο Reuters που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αν πρόκειται να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε θα το πράξουμε», πρόσθεσε.

Η ηγεσία του Τζόνσον αμαυρώθηκε από σκάνδαλα και παρατυπίες κατά τους τελευταίους μήνες, με την αστυνομία να επιβάλλει πρόστιμο στον Βρετανό πρωθυπουργό για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού (partygate), αλλά και μία επιβαρυντική αναφορά που εκδόθηκε σχετικά με τη συμπεριφορά αξιωματούχων στο πρωθυπουργό γραφείο για τον ίδιο λόγο.

Παράλληλα, με τα παραπάνω, ο Τζόνσον δέχεται επίσης κριτική διότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς πολλοί Βρετανοί αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων αλλά των τροφίμων.