Αμετάβλητο στο επίπεδο του 1% διατήρησε το επίπεδο του βασικού της επιτοκίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, «σε περίπτωση που τούτο κριθεί σκόπιμο».

Ads

Παράλληλα, ο Τρισέ επεσήμανε ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο παρά την ύπαρξη πληθωριστικών πιέσεων, αποδίδοντας την απόφαση αυτή στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που υφίσταται για την πορεία οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αν και συνεχίζεται παραμένει εύθραυστη.

«Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας», τόνισε ο Τρισέ. Τέλος, επανέλαβε την έκκλησή του για περαιτέρω βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη με στόχο την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης χρέους και τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ζώνης του ευρώ και όσων κρατών συμμετέχουν σε αυτήν.

Μετά τις ανακοινώσεις του Τρισέ το ευρώ σημείωσε σημαντική άνοδο. Το απόγευμα το ευρώ, διαπραγματευόταν στα 1.3937 δολάρια από το επίπεδο των 1.3886 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,3850 δολάρια. Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επιτόκιο προκάλεσε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για το ευρώ καθώς οι επενδυτές τείνουν να προεξοφλούν τις υψηλότερες αποδόσεις.

Ads