Μπορεί να ξεκίνησε ως μια κρουαζιέρια πολυτελείας στην ανατολική Ασία, αλλά για τους 3.700 επιβάτες στο Diamond Princess, οι διακοπές έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη.

Ads

Το κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται σε καραντίνα ανοιχτά της Γιοκοχάμα, καθώς τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κοροναϊού. Ειδικότερα, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα από 20 σε 61 μέσα σε ελάχιστο χρόνο. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 80χρονος επιβάτης που είχε αποβιβαστεί στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουαρίου, εξετάστηκε και βγήκε θετικός για κοροναϊό. Το πλοίο επέστρεψε στην Ιαπωνία την Δευτέρα και τέθηκε αμέσως σε καραντίνα, στα ανοικτά της χώρας για λόγους ασφαλείας,  σε πρώτη φάση για 14 ημέρες.

Από τους επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο, μόλις 273 υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο. Οι 61 νοσούντες από τον κορωναϊό θα αποβιβαστούν και θα διακομιστούν σε νοσοκομεία, διευκρίνισε ο Κάτο.

Ads

Σημειώνεται, ότι οι επιβάτες παραμένουν υποχρεωτικά στα δωμάτιά τους, ενώ τα καζίνο και τα καταστήματα του κρουαζιερόπλοιου είναι όλα κλειστά. Δεν είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους και το φαγητό παραδίδεται στις καμπίνες από το προσωπικό που φορά με μάσκες και προστατευτικά ρούχα, ώστε να μην υπάρξει καμία άμεση και δυνητικά επικίνδυνη επαφή.

Οι ιαπωνικές αρχές φοβούνται για μετάδοση και σε άλλα λιμάνια που έκανε στάσεις το Diamond Princess, καθώς τουλάχιστον 2.600 από τους επιβάτες είχαν κατέβει από το πλοίο για λίγες ώρες το περασμένο Σάββατο στη Νάχα. Πήραν λεωφορεία και ταξί στην Οκινάουα. Δεκατρία άτομα δεν επέστρεψαν ποτέ και κάποιοι έφυγαν από τη χώρα.

Ο 2019-nCoV εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Γουχάν, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο, κι έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες. Οι νεκροί εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα έφθασαν σήμερα τους 636, ανακοίνωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.