Σε τρίμηνη φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να πραγματοποιήσει εργασίες για κοινωνικό όφελος στην Δυτική Ιερουσαλήμ καταδικάστηκε ο πρώην τεχνικός στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Ντιμόνα του Ισραήλ Μορντεχάϊ Βανούνου, ο οποίος παρέμεινε στη φυλακή για 18 χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ads

Ο Βανούνου είχε υποβάλει έφεση τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από την καταδίκη του σε 3μηνη φυλάκιση ή σε τρίμηνη εργασία για κοινωνικό όφελος επειδή παραβίασε εντολή με την οποία του απαγορευόταν κάθε επαφή με ξένους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε σήμερα την έφεσή του, στην οποία εξηγούσε ότι ήταν διατεθειμένος να κάνει τις εργασίες αυτές υπό τον όρο ότι θα μπορούσε να τις κάνει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στον τομέα ο πληθυσμός του οποίου είναι στην πλειοψηφία του Άραβες και προσαρτήθηκε το 1967, και όχι στην Δυτική, στο εβραϊκό τμήμα της Παλιάς Πόλης, «φοβούμενος ότι ο ισραηλινός πληθυσμός θα του επιτεθεί».

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα του Βανούνου. Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο εισαγγελέας ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους ακόμη και 24 χρόνια μετά την πρώτη σύλληψή του.

Ads

Ο Βανούνου, 55 ετών, καταδικάστηκε το 1986 σε κάθειρξη 18 ετών με την κατηγορία της διαρροής κρατικών απορρήτων. Αποφυλακίστηκε το 2004 και έκτοτε έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του τουλάχιστον 21 φορές από την δικαιοσύνη για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί.