Ο Λίβυος συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι πιθανότατα δεν βρίσκεται στην Τρίπολη και ενδέχεται να είναι τραυματίας, δήλωσε την Παρασκευή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Διαψεύδει την πληροφορία η λιβυκή κυβέρνηση, που μετέδωσε ηχητικό μήνυμα του Καντάφι στην τηλεόραση. Ούτε οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τον τραυματισμό του Λίβυου ηγέτη. Την ίδια στιγμή, επιδρομή του ΝΑΤΟ στην πόλη Μπρέγκα προκάλεσε το θάνατο 16 ανθρώπων, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και στα προάστια της Τρίπολης.

Ads

Πηγή του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών είναι ο καθολικός επίσκοπος στην Τρίπολη Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, ο οποίος του είπε πως ο «Καντάφι βρίσκεται το πιθανότερο εκτός Τρίπολης και ότι έχει ακόμη πιθανώς τραυματιστεί» από τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Ο Φρατίνι χαρακτήρισε αξιόπιστες τις δηλώσεις του καθολικού επισκόπου, επισημαίνοντας ωστόσο, πως η ιταλική κυβέρνηση «δεν διαθέτει κανένα στοιχείο για την τύχη του Καντάφι» . «Δεν γνωρίζουμε ούτε που βρίσκεται», είπε.

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Κοριέρε ντε λα Σέρα εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά την αξιοπιστία των πρόσφατων τηλεοπτικών εικόνων αυτής της εβδομάδας που δείχνουν τον Μουάμαρ Καντάφι στην λιβυκή πρωτεύουσα. Ο ίδιος θεωρεί ότι «ο Καντάφι μπορεί να έχει φύγει από την Τρίπολη αλλά όχι και από τη χώρα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η διεθνής πίεση πραγματικά έχει οδηγήσει τον Καντάφι να βρει ένα καταφύγιο που είναι πιο ασφαλές».

Ads

Η λιβυκή κυβέρνηση, ωστόσο, διέψευσε την πληροφορία ότι ο Καντάφι έχει τραυματιστεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης τηλεφώνησε στο δορυφορικό δίκτυο που εδρεύει στο Ντουμπάι και διέψευσε ότι ο Καντάφι έχει τραυματιστεί, διευκρίνισε το Αλ Αραμπίγια. Σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε απόψε από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης, ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι τόνισε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να τον αγγίξουν γιατί ο ίδιος βρίσκεται «στις καρδιές εκατομμυρίων Λίβυων». Ο Καντάφι ευχαρίστησε μάλιστα τους αρχηγούς κρατών που ενδιαφέρθηκαν για την κατάστασή του και ζήτησαν να πληροφορηθούν αν είναι καλά στην υγεία του μετά την αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ επιβεβαίωσε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στην Τρίπολη και είναι καλά στην υγεία του, διαψεύδοντας τον Φρατίνι.

ΟΙ ΗΠΑ, πάλι, «δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο Λίβυος ηγέτης έχει τραυματιστεί», δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ. «Υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είναι τραυματίας. Εμείς από την πλευρά μας δεν είδαμε τίποτα που να επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες», είπε ο Τόνερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ίδια στιγμή, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι «μεγάλος αριθμός πολιτών» που βρισκόταν σε ξενώνα σκοτώθηκε από επιδρομή του ΝΑΤΟ στην πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη. «Οι νεκροί υπολογίζονται σε τουλάχιστον 16 και οι τραυματίες σε 40».

Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από τουλάχιστον 9 πτώματα που είχαν εμφανή σημάδια από πολλαπλά τραύματα, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε κουβέρτες και βρίσκονταν σε άγνωστη τοποθεσία. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Παρασκευή και στα προάστια της Τρίπολης, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η έκρηξη σημειώθηκε στην Τατζούρα, στα ανατολικά προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας, προσέθεσε. Ο τομέας της Τατζούρα αποτελεί σχεδόν καθημερινά στόχο επιδρομών του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει τη Δευτέρα από τους δικαστές να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά «τριών ατόμων που φαίνεται ότι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη» για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη. Τα ονόματα των τριών αυτών ατόμων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Οι δικαστές μπορούν να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν το αίτημα, αν θα το απορρίψουν ή αν θα ζητήσουν από το γραφείο (του εισαγγελέα) επιπρόσθετες πληροφορίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Μορένο-Οκάμπο, στον οποίο είχε προσφύγει στις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου την έναρξη έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, η οποία αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Λίβυος ηγέτης και τρεις από τους γιους του.

Στο μεταξύ, η Ρωσία υπογράμμισε σήμερα πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τον τρόπο αποδέσμευσης και ανακατανομής των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, τα οποία έχουν παγώσει σε διάφορες χώρες βάσει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εξοπλίσουν καμία πλευρά στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Καντάφι για σχεδόν τρεις μήνες βρίσκονται σήμερα στην Ουάσινγκτον επιδιώκοντας να λάβουν κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι που έχουν δεσμευτεί στις ΗΠΑ, τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε σήμερα ότι η λύση στην εξέγερση στη Λιβύη θα πρέπει να στηρίζεται στην πολιτική δράση κι όχι μόνον στην στρατιωτική ισχύ. Η νορβηγική κυβέρνηση δεσμεύτηκε αυτήν την εβδομάδα να υποβαθμίσει το ρόλο της χώρας στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη στις 24 Ιουνίου που θα λήξει η τρέχουσα τρίμηνη δέσμευσή της.