O διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κίνγκ, δήλωσε πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται να οδηγηθεί σε μία «μεγάλη διαπραγμάτευση» στο πλαίσιο του G20, προκειμένου να συντονίσει τις οικονομικές του πολιτικές και να αποφύγει έναν γύρο προστατευτισμού.

Ads

Ο Κινγκ τόνισε πως οι πολιτικές των μεγάλων οικονομιών βρίσκονται σε “άμεση σύγκρουση” μεταξύ τους και πως απαιτείται συλλογική δράση για την εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας. Αποτυχία να βρεθεί κοινό έδαφος σημαίνει τον κίνδυνο επιβολής εμπορικών φραγμών και ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη, δήλωσε.

Ο Κίνγκ απηχεί τους φόβους των επενδυτών για τα ρήγματα που εμφανίζει ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής παγκοσμίως καθώς οι χώρες ακολουθούν το εθνικό τους συμφέρον βασιζόμενες σε φθηνότερα νομίσματα ώστε να τονώσουν την ανάπτυξή τους, υποχρεώνοντας τούς εμπορικούς εταίρους τους να υιοθετήσουν αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να συντηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει κατηγορίες διατήρησης του υποτιμημένου γιουάν για την τόνωση των εξαγωγών της, την ίδια ώρα που η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και αλλού κατηγορείται για την πυροδότηση των κεφαλαιακών εισροών στις αναδυόμενες οικονομίες. Μερικές από τις οποίες, τις οποίες ο Κινγκ αποκαλεί “αθώα θύματα”, αντιδρούν με λήψη προστατευτικών μέτρων.

Ads

Η Βραζιλία αυτή την εβδομάδα αύξησε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα τους φόρους επί των ξένων επενδύσεων σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, προκειμένου να αποτρέψει την ανατίμηση του ρεάλ.

Παρομοίως η Ινδία απειλεί να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος εάν το νόμισμά της, η ρουπία, ξεπεράσει το επίπεδο των 43 ανά δολάριο.

“Ο κίνδυνος είναι, εκτός και εάν υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό μονοπάτι, οι συγκρουόμενες πολιτικές να καταλήξουν σε ένα ανεπιθύμητα χαμηλό επίπεδο παγκόσμιας παραγωγής με όλες τις χώρες να βλέπουν τη θέση τους να χειροτερεύει” επισήμανε ο Κινγκ.