Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να επαναφέρει την πρόσβαση στο TikTok στις ΗΠΑ με εκτελεστικό διάταγμα μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, αλλά τόνισε ότι θέλει η δημοφιλής εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης να ανήκει τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε Αμερικανούς επενδυτές.

Ads

Το TikTok σταμάτησε να λειτουργεί για τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες του αργά το Σάββατο, πριν τεθεί σε ισχύ την Κυριακή ένας νόμος που υπαγόρευε το κλείσιμό του λόγους εθνικής ασφάλειας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι υπό την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance, υπήρχε κίνδυνος κατάχρησης των δεδομένων των Αμερικανών.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι «θα παρατείνει το χρονικό διάστημα μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις του νόμου, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια συμφωνία για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας».

Ads

«Θα ήθελα οι Ηνωμένες Πολιτείες να κατέχουν το 50% της ιδιοκτησίας σε μια κοινοπραξία. Με αυτόν τον τρόπο, σώζουμε το TikTok, το κρατάμε σε καλά χέρια και του επιτρέπουμε να επανέλθει», έγραψε στην ιστοσελίδα Truth Social.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι πιθανότατα θα έδινε στο TikTok μια αναστολή 90 ημερών από την απαγόρευση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μια υπόσχεση που επικαλέστηκε το TikTok σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στους χρήστες της εφαρμογής.

«Ένας νόμος που απαγορεύει το TikTok έχει τεθεί σε ισχύ στις Η.Π.Α. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το TikTok προς το παρόν. Είμαστε τυχεροί που ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί μαζί μας για μια λύση ώστε να επαναφέρουμε το TikTok μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του. Παρακαλούμε μείνετε συντονισμένοι», ανέφερε ένα μήνυμα που ειδοποιούσε τους χρήστες του TikTok, το οποίο εξαφανίστηκε από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google αργά το Σάββατο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν απαγορεύσει ποτέ μια σημαντική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο νόμος που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Κογκρέσο δίνει στην επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ ευρεία εξουσία να απαγορεύσει ή να επιδιώξει την πώληση κι άλλων εφαρμογών που ανήκουν στην Κίνα.

Άλλες εφαρμογές που ανήκουν στην ByteDance, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής επεξεργασίας βίντεο CapCut και της κοινωνικής εφαρμογής lifestyle Lemon8, ήταν επίσης εκτός λειτουργίας και δεν ήταν διαθέσιμες στα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ.