Με το σκεπτικό ότι θα πρέπει πρώτα να ληφθεί απόφαση από ένα κατώτερο εφετείο της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να αποφανθεί σχετικά με τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι διαθέτει ασυλία και επομένως δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.

Ads

Οι δικαστές, απορρίπτοντας το αίτημα του ειδικού ομοσπονδιακού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, αρνήθηκαν να παρακάμψουν το εφετείο προκειμένου να επισπεύσουν την ετυμηγορία τους αναφορικά με το αν ο Τραμπ έχει ή όχι ποινική ασυλία, ενόψει της δίκης του.

Πρόκειται για μία προσπάθεια του ομοσπονδιακού εισαγγελέα να διασφαλίσει ότι δεν θα καθυστερήσει η σημαντικότερη δίκη κατά του Τραμπ, που επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης η διεξαγωγή της δίκης του που αρχικά είχε οριστεί για τον Μάρτιο, αναστέλλεται.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, για την ώρα δεν έχει γνωστοποιήσει τους λόγους για τους οποίους απέρριψε το αίτημα του Τζακ Σμιθ, ούτε αν κάποιος από τους δικαστές της εννεαμελούς έδρας διαφώνησε. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις από τους εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν διοριστεί από τον Τραμπ.

Ads

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Τραμπ, το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει τις εργασίες του Κογκρέσου και να εξαπατήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθώντας σχέδια για την ανατροπή της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί επειδή οι πρώην πρόεδροι δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά για ενέργειες που σχετίζονται με την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους. Η περιφερειακή δικαστής Τάνια Τσάτκαν απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό την 1η Δεκεμβρίου και ο Τραμπ προσέφυγε στο Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η καθυστέρηση της δίκης, ο Σμιθ ζήτησε στις 11 Δεκεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο να επισπεύσει την απόφασή του, ακόμη και αν το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το θέμα.

Στην περίπτωση που ο Τραμπ επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο, στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, θα μπορούσε να δώσει χάρη στον εαυτό του για τυχόν ομοσπονδιακά αδικήματα.