Λευκός καπνός βγήκε από τις συνομιλίες που είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας για τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγ κήρυξαν «ανακωχή» και προανήγγειλαν την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Ads

«Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Σι, εξαιρετική θα έλεγα», δήλωσε ο ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον ηγέτη της Κίνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει νέους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, ούτε όμως και να καταργήσει τους υφιστάμενους, «τουλάχιστον προς το παρόν». Όπως έκανε όμως γνωστό συμφώνησαν επίσης με τον Κινέζο ομόλογό του να αγοράσει η Κίνα περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Η σημερινή ανακωχή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο προσέφερε κάποια ανακούφιση στους ηγέτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Οσάκα, καθώς ο μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος διάρκειας ενός έτους έχει στοιχίσει εκατομμύρια σε εταιρείες, έχει φέρει σε δύσκολη θέση παγκόσμιες κατασκευαστικές και προμηθευτικές αλυσίδες και έχει προκαλέσει ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πολλοί ωστόσο φοβούνται πως υπάρχει το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες με τη σημερινή ανακωχή τους να επαναλάβουν αυτό που έγινε στην προηγούμενη Συνόδο των G20 στην Αργεντινή στα τέλη του 2018.
Τότε είχαν σταματήσει τις εχθροπραξίες για μερικούς μήνες, για να ξαναρχίσουν ενδελεχείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ωστόσο αποδείχθηκαν σύντομες.

Ads