Διέταξε την επίθεση στη Βαγδάτη προκειμένου «να σταματήσει ένας πόλεμος» και «όχι για να αρχίσει ένας πόλεμος». Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, η οποία οδήγησε στη δολοφονία του διοικητή της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ads

Υποστήριξε πως έδωσε τη διαταγή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώσουν τον υποστράτηγο Σουλεϊμανί για να «αποτρέψει» το ξέσπασμα πολέμου και «όχι να αρχίσει έναν», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας πως ο θανών διοικητής της Δύναμης Κουντς προετοίμαζε «άμεσες» επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτικών και διπλωματών.

Ο Σουλεϊμανί είχε «πάθος» να «σκοτώνει αθώους», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, πριν προειδοποιήσει τους «τρομοκράτες» που βάζουν στο στόχαστρο Αμερικανούς.

«Θα σας βρούμε. Θα σας εξοντώσουμε. Θα προστατεύουμε πάντα τους διπλωμάτες μας, τους στρατιώτες μας, όλους τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας», διεμήνυσε ο Τραμπ σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο (Φλόριντα), όπου κάνει διακοπές.

Ads

Στις δηλώσεις του ο Τραμπ τόνισε πως ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί – χαρισματικός ιρανός στρατιωτικός που θεωρείται πως άλλαξε την πορεία του πολέμου στη Συρία και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ – είχε «σκοτώσει χιλιάδες επί χιλιάδων» αθώων και πλέον το «αιματοκύλισμα» που οφειλόταν σε αυτόν παίρνει τέλος.

«Έχω βαθύ σεβασμό για τον ιρανικό λαό», είπε ακόμη και επέμεινε «δεν επιδιώκουμε αλλαγή καθεστώτος», πριν συμπληρώσει: «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση κριθεί απαραίτητη».