Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε 17 ανεξάρτητους γενικούς επιθεωρητές κυβερνητικών υπηρεσιών την Παρασκευή, εξαλείφοντας έναν κρίσιμης σημασίας μηχανισμό εποπτείας και ανοίγοντας τον δρόμο για αντικατάστασή τους με πιστούς στον νέο πρόεδρο.

Ads

Οι γενικοί επιθεωρητές σε υπηρεσίες που περιλαμβάνουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Μεταφορών ενημερώθηκαν με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον διευθυντή προσωπικού του Λευκού Οίκου πως η εργασία τους τερματίζεται με άμεση ισχύ, δήλωσε η πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι απολύσεις φαίνεται να παραβιάζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία, που απαιτεί από τον πρόεδρο να αιτιολογεί και στα δύο σώματα του Κογκρέσου τις απολύσεις 30 ημέρες πριν.

Ο γενικός επιθεωρητής κατέχει ανεξάρτητη θέση και διενεργεί ελέγχους και έρευνες σχετικά με αναφορές για σπατάλη, απάτη και κατάχρηση εξουσίας.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πιτ Χέγκσεθ / Με οριακή πλειοψηφία νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ο εκλεκτός του Τραμπ

Υπηρεσίες προχωρούν με εντολές από τον Τραμπ, που επέστρεψε στην προεδρία τη Δευτέρα, προκειμένου να αναδιαμορφώσουν την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία καταργώντας προγράμματα πολυπολιτισμικότητας, ανακαλώντας προσφορές εργασίας και παραγκωνίζοντας τουλάχιστον 150 αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Από τις διώξεις της Παρασκευής εξαιρέθηκε ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Μάικλ Χόροβιτς, σύμφωνα με τους New York Times. Η Washington Post, που μετέδωσε πρώτη τις απολύσεις, ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους γενικούς επιθεωρητές είχαν διοριστεί κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ (2017-2021).

Πολλοί επικεφαλής υπηρεσιών και τμημάτων που διορίζονται με πολιτικά κριτήρια έρχονται και φεύγουν με κάθε κυβέρνηση, όμως ένας γενικός επιθεωρητής μπορεί να παραμείνει στη θέση του υπό πολλούς προέδρους.

Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ απέλυσε πέντε γενικούς επιθεωρητές σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών το 2020. Σε αυτούς περιλαμβανόταν ο γενικός επιθεωρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος είχε ρόλο στη διαδικασία παραπομπής του προέδρου.

Πέρυσι, ο προκάτοχος του Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, απέλυσε τον γενικό επιθεωρητή του Συμβουλίου Συνταξιοδότησης Σιδηροδρόμων, έπειτα από έρευνα η οποία κατέληξε ότι ο αξιωματούχος είχε δημιουργήσει εχθρικό περιβάλλον εργασίας. Το 2022, το Κογκρέσο ενίσχυσε την προστασία των γενικών επιθεωρητών καθιστώντας πιο δύσκολη την αντικατάστασή τους με επιλεγμένους αξιωματούχους και απαιτώντας επιπρόσθετες εξηγήσεις από τον πρόεδρο για την απομάκρυνσή τους.

Τραμπ: Θέτει όρους για τη βοήθεια σε πολιτείες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε την Παρασκευή πληγείσες περιοχές στην Καλιφόρνια και στη Βόρεια Καρολίνα, αξιοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στο εσωτερικό αφότου ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ για να μετατρέψει την ομοσπονδιακή βοήθεια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε πολιτική πραμάτεια.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος επέλεξε να ταξιδέψει πρώτα στη Βόρεια Καρολίνα, πολιτεία όπου κυβερνά η παράταξή του, πληγείσα από κυκλώνα τον Οκτώβριο, προτού πάει κατόπιν στην Καλιφόρνια, πολιτεία όπου κυβερνούν οι Δημοκρατικοί, καθώς το Λος Άντζελες ακόμη μετράει τους νεκρούς του στα συντρίμμια των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων δυο εβδομάδων.

Στη Βόρεια Καρολίνα, ο κ. Τραμπ διεμήνυσε ότι θα «αναμορφώσει εκ βάθρων», αν δεν «καταργήσει ίσως» τη FEMA, την ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Άφησε επίσης να εννοηθεί πως δεν θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Λος Άντζελες αν η Καλιφόρνια δεν συνεργαστεί – αν δεν υπακούσει στην κυβέρνησή του, στην ουσία.

«Θέλω δυο πράγματα στο Λος Άντζελες. Θέλω αποδείξεις για την ταυτότητα των ψηφοφόρων και να απελευθερωθεί το νερό», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο 78χρονος πρόεδρος ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι η Καλιφόρνια επιτρέπει σε παράτυπους μετανάστες να ψηφίζουν, χωρίς να όμως να παρουσιάσει απόδειξη για αυτό. Επαναλαμβάνει επίσης επί εβδομάδες ψέμα που έχουν αντικρούσει πολλοί ειδικοί, κατά το οποίο η πολιτεία κακοδιαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους της και δεν ανοίγει τους κρουνούς για να σωθεί το Λος Άντζελες από τις φλόγες.

Μολαταύτα, φθάνοντας στην Καλιφόρνια ο κ. Τραμπ εμφανίστηκε, όλο χαμόγελα, μαζί με ένα από τα μαύρα πρόβατά του, τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, που μεταξύ άλλων κοσμητικών έχει χαρακτηρίσει «ηλίθιο». «Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα», διαβεβαίωσε.

«Ο τρόπος να το κάνουμε είναι να συνεργαστούμε με τον κυβερνήτη της πολιτείας», συνέχισε. Οι Καλιφορνέζοι «θα χρειαστούν πολλή ομοσπονδιακή βοήθεια. Εκτός αν δεν τη χρειάζεστε;»

«Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας», αναγνώρισε ο κ. Νιούσομ, δηλώνοντας διατεθειμένος για «συνεργασία ώστε να εγγυηθούμε ταχεία αποκατάσταση».

Ο κ. Τραμπ κατόπιν επιθεώρησε τις ζημιές των πυρκαγιών, που άφησαν πίσω κάπου τριάντα νεκρούς σε προάστια του Λος Άντζελες, με βάση τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Ακόμη, συναντήθηκε με πληγέντες.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει μετατρέψει εδώ και χρόνια την Καλιφόρνια σε παράδειγμα προς αποφυγή για τις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τις κοινωνικές πολιτικές της, που βρίσκει υπερβολικά αριστερές για τα γούστα του, και τη δέσμευσή της στην ενεργειακή μετάβαση.

Η Καλιφόρνια είναι εξάλλου πολιτεία-καταφύγιο, που αρνείται να εκτελέσει τις εντολές της κυβέρνησής του για τη μαζική απέλαση μεταναστών χωρίς χαρτιά.

ΗΠΑ: Παγώνουν την βοήθεια στο εξωτερικό

Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάρκο Ρούμπιο, πάγωσε την αμερικανική βοήθεια στο εξωτερικό, με εξαίρεση αυτή που προορίζεται για το Ισραήλ και την Αίγυπτο, για το διάστημα που θα επανεξετάζονται όλα τα προγράμματα, σύμφωνα με εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν θα δεσμευτούν κεφάλαια (…) για νέες χορηγήσεις ή παρατάσεις αν δεν έχουν επανεξεταστεί και εγκριθεί», βάσει του προγράμματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο συμβουλεύτηκε χθες Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επείγουσα επισιτιστική βοήθεια επίσης εξαιρείται, ωστόσο το κείμενο δεν κάνει καμιά αναφορά στην Ουκρανία, η οποία λάμβανε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δισεκατομμύρια δολάρια για να αμύνεται έναντι της Ρωσίας – κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως παγώνει επίσης.

Το έγγραφο βασίζεται σε εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, διατάσσοντας το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό για 90 ημέρες.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συγκαταλέγονται στις χώρες που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό έγγραφο, ο νέος ΥΠΕΞ αναφέρει πως είναι αδύνατο για τη νέα κυβέρνηση να αποτιμήσει αν όλες οι δεσμεύσεις για βοήθεια «δεν είναι διπλές, είναι αποτελεσματικές και συμμορφώνονται προς την εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ».

Αυτός ο τελευταίος στο διάταγμά του τη Δευτέρα ανέφερε πως «η βιομηχανία και η γραφειοκρατία της βοήθειας των ΗΠΑ στο εξωτερικό δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα και, σε πολλές περιπτώσεις, αντιτίθενται στις αμερικανικές αξίες».

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση άλλαξε και επισήμως τις ονομασίες του Κόλπου του Μεξικού και του όρους Ντενάλι της Αλάσκας

Το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ ανακοίνωσε ότι άλλαξε και επισήμως τις ονομασίες του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής και του όρους Ντενάλι της Αλάσκας σε όρος Μακίνλεϊ.

«Ο Κόλπος του Μεξικού πλέον θα ονομάζεται επισήμως Κόλπος της Αμερικής και η υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής θα φέρει και πάλι το όνομα Όρος Μακίνλεϊ» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το βουνό αυτό ονομαζόταν και παλαιότερα Μακίνλεϊ, προς τιμή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ουίλιαμ Μακίνλεϊ. Μετονομάστηκε σε Ντενάλι (που σημαίνει «ψηλό» στη γλώσσα των ιθαγενών Κογιουκόν) το 1975, κατόπιν αιτήματος της Πολιτείας της Αλάσκας.

«Οι αλλαγές αυτές επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση του έθνους μας στη διαφύλαξη της εξαιρετικής κληρονομιάς των Ηνωμένων Πολιτειών και διασφαλίζουν ότι οι μελλοντικές γενιές των Αμερικάνων θα τιμούν την παρακαταθήκη των ηρώων και των ιστορικών αποκτημάτων τους» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μολονότι ο Τραμπ μπορεί να δώσει εντολή στην αμερικανική γεωγραφική υπηρεσία να αλλάξει την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού, η αλλαγή αυτή είναι μάλλον απίθανο να αναγνωριστεί διεθνώς. Το Μεξικό, που όπως και οι ΗΠΑ έχει μακριά ακτογραμμή στον Κόλπο αυτόν, παρατήρησε ότι η ονομασία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και χρησιμοποιείται στη ναυσιπλοΐα εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Πρόσφατα, η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σεϊνμπάουμ αστειεύτηκε προτείνοντας η Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να μετονομαστεί σε «Μεξικάνικη Αμερική» (Mexican America), μια ιστορική ονομασία που χρησιμοποιείται σε έναν από τους πρώτους χάρτες της περιοχής.