Τουλάχιστον 12 νεπαλέζοι οδηγοί έχασαν τη ζωή τους σε ένα από τα φονικότερα δυστυχήματα που σημειώθηκε ποτέ στο Έβερεστ. Οι άτυχοι οδηγοί ετοίμαζαν την άφιξη των αλπινιστών για την περίοδο αιχμής που ξεκινά όταν έπεσαν σε χιονοστιβάδα. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε ποτέ στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ads

Οι δώδεκα άνδρες αποτελούσαν μέρος μιας ομάδας σέρπα που μετέφερε αντίσκηνα, τρόφιμα και σκοινιά και είχαν ξεκινήσει κάτω από ήλιο προκειμένου να οργανώσουν την άφιξη των πελατών κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.

Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε στις 06:45 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) σε ύψος περίπου 5.800 μέτρων σε μια περιοχή που αποκαλείται «popcorn field», στην πιο επικίνδυνη διάβαση της ακολουθίας πάγων Χούμπου.

«Βρήκαμε 12 πτώματα στο χιόνι, δεν γνωρίζουμε πόσοι άλλοι βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι από κάτω» δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού, ο Ντιπέντρα Παουντέλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών ανάγκασε τους διασώστες να αναστείλουν τις έρευνές τους έως το πρωί του Σαββάτου, διευκρίνισε. «Δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε άλλο ένα δυστύχημα» πρόσθεσε.

Ads

Τέσσερις οδηγοί εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου, ενώ επτά άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί από το χιόνι και τον πάγο.

Το δυστύχημα φέρνει στο φως τους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι σέρπα οι οποίοι μεταφέρουν αντίσκηνα, τροφοδοτούν με εφόδια, επιδιορθώνουν τις κινητές σκάλες και στερεώνουν τα σχοινιά για να βοηθήσουν τους ξένους αλπινιστές να φθάσουν την κορυφή των 8.848 μέτρων.

Ένα από τα σωματεία εργαζομένων του βουνού, η Ένωση Εργαζομένων Ταξιδίων Τρέκινγκ Ράφτινγκ του Νεπάλ, δήλωσε πως ο αντιπρόεδρός της, Ντόριε Χάτρι, που έχει ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ τουλάχιστον οκτώ φορές, είναι αγνοούμενος.

Συνολικά περίπου 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Έβερεστ μετά την πρώτη επιτυχημένη ανάβαση του σερ Έντμουντ Χίλαρι και του Τένζινγκ Νοργκάι το 1953. Η κυβέρνηση έχει δώσει 734 άδειες για αναρρίχηση στο Έβερεστ φέτος το καλοκαίρι, οι 400 από αυτές σε οδηγούς.