Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, από τα Βαρώσια, την πόλη – φάντασμα που είναι περιφραγμένη και υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού από το 1974. 

Ads

Ο Οκτάι έφτασε στα κατεχόμενα της Κύπρου για να συμμετάσχει σε συνέδριο με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και της Άγκυρας, παρουσία και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

«Τα Βαρώσια είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Βόρεια Κύπρο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας στην ομιλία του για να προσθέσει σύμφωνα με την Yeni Şafak το εξής: «Είναι θεμιτό για τους Τουρκοκύπριους να λάβουν μέτρα στο δικό τους έδαφος για την ευημερία και την οικονομία τους». 

Την ίδια θέση υπερασπίστηκε ο Οκτάι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος, ενώ ισχυρίστηκε ότι μοναδικό στόχο της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή ημέρα για τα Βαρώσια και υποστήριξε ότι η περίκλειστη πόλη πρέπει επιτέλους να ανοίξει. «Και η υπομονή, και η αναζήτηση (λύσης) και η καλή πρόθεση, έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος», είπε.

Ads

Στην συνέντευξη που έδωσε στην ανταποκρίτρια του τουρκικού NTV από την περίκλειστη πόλη, ο Οκτάι είπε ότι βρίσκεται σε ένα θέρετρο, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της περιοχής, «σε μια περιοχή που στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είχε κλείσει η Τουρκία λόγω της καλής της πρόθεσης». Εδώ και μισό αιώνα αναζητείται αυτή η ειρήνη, πρόσθεσε, και η πόλη έχει γίνεται πόλη φάντασμα που ζούνε τα ποντίκια. «Εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τ/κ, χάνουν και οι Ε/κ. Γιατί είμαστε εδώ; Για να κερδίσουν επιτέλους και οι άνθρωποι. Για να μην είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά ένας χώρος έλξης, όπου θα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να γλεντούν και να περπατούν. Είμαστε σε μια ιστορική μέρα, μια ιστορική συνάντηση σε μια καταπληκτική περιοχή». «Το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Μιλάμε για έδαφος των Τ/κ. Δεν πήραμε άδεια από κανέναν για να έρθουμε εδώ. Όπως είναι η Λευκωσία, είναι και το Βαρώσι. Πρέπει πρώτα να το καταλάβουμε αυτό πολύ καθαρά».

Τι προβλέπει η απόφαση του ΟΗΕ

Όμως, ένα τέτοιο «άνοιγμα» των Βαρωσίων αντίκειται και στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για σύμφωνα με την οποία μπορούν να κατοικηθούν μόνο από τους αρχικούς κατοίκους της. 

Ειδικότερα, το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1984 παραχώρησε την διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση των κατοίκων τους και μόνο, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί. Το τουρκικό κράτος δεν συμμορφώθηκε, αλλά κράτησε τα Βαρώσια ως «διαπραγματευτικό χαρτί», με την ελπίδα να πείσει τους κατοίκους της Κύπρου να αποδεχτούν μια επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με τους δικούς τους όρους. 

Πριν από το 1974, η πόλη είχε πληθυσμό περίπου 40.000 ατόμων, 45 ξενοδοχεία, 60 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 99 χώρους διασκέδασης, 21 τράπεζες και 380 ημιτελή κτίρια. Μόνο η αξία της γης, χωρίς τα ακίνητα, εκτιμάται από ειδικούς περίπου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.