Εμπλοκή Τούρκων ανταρτών σε πολλές επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων του στρατοπέδου Bermel στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν προκύπτει από τις σχετικές αναφορές που εντοπίζονται στις χιλιάδες των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Ads

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του David de Sola που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα του CNN, πολλές αναφορές από το 2007 για τα περιστατικά περί της αμερικανικής βάσης Forward Operating Base Bermel, καταγράφουν την συμμετοχή Τούρκων ανταρτών σε επιθέσεις των Ταλιμπάν. Ενέδρες και επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους κατά των εκεί αμερικανικών δυνάμεων, υποκλοπές συνομιλιών και αντεπιθέσεις των αμερικανών είναι μερικά από τα όσα αναφέρουν τα ντοκουμέντα. Μάλιστα, αναφορά γίνεται και στο όνομα του διοικητή Ταλιμπάν που δίνει εντολές στους Τούρκους αντάρτες: Nasrat.

Την εμπλοκή Τούρκων ανταρτών σε επιθέσεις κατά του αμερικανικού στρατοπέδου επιβεβαίωσε και ο παραγωγός του CNN Mike Mount, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή το 2006. Το CNN, απευθυνόμενο σχετικά στην Τούρκικη Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν πήρε καμία απάντηση. Υπενθυμίζεται ότι, η Τουρκία ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, έχει επίσης προσφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, «η Ολλανδία ολοκλήρωσε την στρατιωτική εμπλοκή της στο Αφγανιστάν και αποχωρεί την Κυριακή 1η Αυγούστου ύστερα από τέσσερα έτη παρουσίας στην περιοχή κατά τη διάρκεια των οποίων οι 1.950 στρατιώτες της αποκόμισαν θετικά σχόλια και τιμήθηκαν για την προσφορά τους» μεταδίδει το BBC.

Ads

Υπήρξε σημαντική βελτίωση όσον αφορά στην ασφάλεια στην περιοχή Ουρουζγκάν κατά την παραμονή των ολλανδικών στρατευμάτων δήλωσε ο επικεφαλής του σώματος Γκεν Πέτερ Βαν Ουμ “αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά” πρόσθεσε. Οι Ολλανδοί παρέδωσαν τα ηνία σε δυνάμεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια μιας σύντομης και λιτής τελετής.

Το ΝΑΤΟ είχε εκφράσει την επιθυμία η Ολλανδία να παρατείνει την παραμονή της στο Αφγανιστάν αλλά και μόνο το αίτημα αυτό προκάλεσε πολιτική ρήξη στη χώρα με αποτέλεσμα να διαρραγεί η ενότητα της κυβέρνησης τον περασμένο Φεβρουάριο με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.