Με τις πρώτες συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 να αναμένεται να αναπτυχθούν στην Τουρκία μέχρι τα τέλη του 2019, οι ΗΠΑ προσπαθούν να προωθήσουν το δικό τους αντίστοιχο όπλο, το Patriot, είτε ελπίζοντας – μάλλον δίχως πολλές πιθανότητες – να ακυρωθεί η συμφωνία αγοράς της ‘Αγκυρας με την Μόσχα, είτε, έστω, να περιοριστούν προσωρινά σε μια μικρότερης κλίμακας πώληση.

Ads

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Τίνα Καϊντανάου, ασκούσα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδια για τις πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αντιπροσωπεία αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης έχει συνομιλίες με την Τουρκία και «προσπαθεί να δώσει στους Τούρκους να καταλάβουν τί μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με το σύστημα Patriot».

Σύμφωνα με το Reuters, Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως «η Τουρκία είχε ενδιαφέρον για τους Patriot» και πως οι ΗΠΑ εργάζονται για να προχωρήσει η πώληση.

Με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ να έχουν εξοργιστεί από την αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιπαραθέτει, πως τα νατοϊκά αντιβαλλιστικά συστήματα μπορούν να καλύψουν μόνο το 30% του τουρκικού εναέριου χώρου επομένως η χώρα του χρειάζεται τους S-400 που λειτουργούν ουσιαστικά ως μια τεράστια αμυντική «ομπρέλα».

Ads

Παράλληλα, ως είθισται στην τουρκική διπλωματική παράδοση, η ‘Αγκυρα δεν κλείνει εντελώς την πόρτα στους Αμερικανούς, έχοντας εκκινήσει το παζάρι για τους Patriot ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.