Οι τουρκικές αρχές έχουν αδιάσειστες πληροφορίες για την τύχη του προβεβλημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται επί έξι ημέρες, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) του Ερντογάν και προσωπικός φίλος του Κασόγκι, ο Γιασίν Ακτάι, στο CNN Turk.

Ads

Όπως είπε ο ίδιος, ο Κασόγκι δεν βγήκε «με φυσιολογικό τρόπο» από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει την Τρίτη για να πάρει τα απαιτούμενα έγγραφα για τον γάμο του. Ο Ακτάι πρόσθεσε ότι η υπόθεση θα εξιχνιαστεί.

O Ακτάι εξέφρασε την άποψη ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στη διπλωματική αποστολή και δήλωσε στο Reuters ότι οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως μια ομάδα από 15 Σαουδάραβες είναι “σχεδόν βέβαιο ότι εμπλέκεται” στην υπόθεση και σχολίασε ότι οι δηλώσεις των Σαουδαράβων αξιωματούχων σχετικά με την απουσία αρχείου από κάμερες ασφαλείας δεν είναι αληθείς.

Αργά χθες το βράδυ τουρκικές πηγές είπαν στο Reuters ότι οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο την περασμένη εβδομάδα, μια ενέργεια την οποία χαρακτήρισαν σκόπιμη και με στόχο έναν προβεβλημένο επικριτή των ηγετών του Ριάντ.

Ads

Διαβάστε επίσης: Εντείνεται το μυστήριο της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκι στην Κωνσταντινούπολη

Σαουδαραβική πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι κλιμάκιο Σαουδαράβων ερευνητών έφθασε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στις έρευνες για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Οι ΗΠΑ αναζητούν περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες, αλλά τις παρακολουθούμε στενά”, είπε ο αξιωματούχος.

Το Λονδίνο από την πλευρά του χαρακτήρισε σήμερα “υπερβολικά σοβαρούς” τους “ισχυρισμούς” που θέλουν τον Κασόγκι να έχει δολοφονηθεί μέσα στο προξενείο.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η αστυνομία “εκτιμά από τα πρώτα της συμπεράσματα ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα που μετέβη γι’ αυτό τον σκοπό στην Κωνσταντινούπολη και αναχώρησε την ίδια ημέρα”, μια πληροφορία που αρνείται το Ριάντ.

“Πρόκειται για πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ ερωτηθείς από το AFP.

Ο 59χρονος Κασόγκι είχε πάρει συνέντευξη πολλές φορές από τον Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν, ενώ είχε διατελέσει δύο φορές διευθυντής τη εφημερίδας Al Watan.

Ο Κασόγκι έγινε ερύτερα γνωστός από τις εμφανίσεις του σε δορυφορικά αραβικά δίκτυα.

Πολύ καλά δικτυωμένος, με καλή εσωτερική πληροφόρηση, ήταν σύμβουλος του πρίγκιπα Τούρκι αλ-Φαϊζάλ, του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και συνδεόταν στενά με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.

Πριν από έναν χρόνο, ο Κασόγκι έφυγε από την Σαουδική Αραβία καθώς όπως είπε οι αρχές τον κάλεσαν να σταματήσει τις αναρτήσεις στο Twitter.

Στη στήλη του στην Washington Post, κλιμάκωνε την κριτική εις βάρος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατηγορώντας τον ότι καταδυναστεύει τον λαό, προκαλεί χάος στον Λίβανο και είναι ο αρχιτέκτονας του φρικτού πολέμου στην Υεμένη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα άρθρα του στην Washington Post:

18 Σεπτεμβρίου 2017: Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν πάντα τόσο κατασταλτική. Τώρα είναι ανυπόφορη

“Βασανίζομαι όταν μιλάω με άλλους σαουδάραβες φίλους στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο που και εκείνοι είναι αυτοεξόριστοι. Είμαστε τουλάχιστον επτά, πρόκειται να γίνουμε ο πυρήνας μιας σαουδαραβικής διασποράς; Περνάμε ατέλειωτες ώρες στο τηλέφωνο προσπαθώντας να κατανοήσουμε αυτό το κύμα συλλήψεων που περιλαμβάνουν τον φίλο μου, επιχειρηματία και προσωπικότητα του Twitter Εσάμ αλ-Ζαμίλ. Μόλις την περασμένη Τρίτη επέστρεψε σπίτι του από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν ως μέλος μιας επίσημης σαουδαραβικής αντιπροσωπείας. Τόσο απίστευτα γρήγορα μπορείς να πέσεις σε δυσμένεια στη Σαουδική Αραβία. Είναι απόλυτα σοκαριστικό. Αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα στην πατρίδα μου”.

5 Νοεμβρίου 2017: Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας συμπεριφέρεται σαν τον Πούτιν

“Από σήμερα θα έλεγα ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συμπεριφέρεται σαν τον Πούτιν. Επιβάλλει επιλεκτική δικαιοσύνη. Η καταστολή ακόμη και στην πιο εποικοδομητική κριτική, η απαίτηση για απόλυτη αφοσίωση , “αλλιώς…”, παραμένει μια σοβαρή πρόκληση απέναντι στην επιθυμία του πρίγκιπα διαδόχου να θεωρείται σύγχρονος και πεφωτισμένος ηγέτης. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αγόρασε ένα γιότ 500 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015. Οι φήμες στο βασίλειο δίνουν και παίρνουν σχετικά με άλλες τέτοιες υπερβολές. Οι ευθύνες σταματούν στο κατώφλι του ηγέτη. Δεν είναι πάνω από τα στάνταρντ που θέτει τώρα για την υπόλοιπη οικογένειά του και για τη χώρα”.

13 Νοεμβρίου 2017: Η Σαουδική Αραβία δημιουργεί ένα απόλυτο χάος στον Λίβανο

“Λες και εμείς οι Άραβες χρειαζόμαστε μια ακόμη κρίση στον κατακερματισμένο κόσμο μας. Αλλά αυτό ακριβώς θα συμβεί μετά την μυστηριώδη παραίτηση του λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι από το Ριάντ το περασμένο Σάββατο και τις δηλώσεις από την βασιλική αυλή του Ριάντ ότι το Ιράν πέρασε επισήμως την κόκκινη γραμμή. Η παρορμητικότητα του MBS (του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) είναι ένα μόνιμο ζήτημα–από τον πόλεμο στην Υεμένη μέχρι το κύμα συλλήψεων όσων ασκούν εποικοδομητική κριτική, τους βασιλείς και τους ανώτερους αξιωματούχους που κατηγορούνται για διαφθορά. Η δριμύτητα των ενεργειών της Σαουδικής Αραβίας εις βάρος του Λιβάνου αντανακλά τον αποκλεισμό του Κατάρ τον Ιούνιο, ξαφνικά χωρίς καθόλου περιθώριο διαπραγμάτευσης”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ