Τη σφαγή, κυριολεκτικά, της εργατικής τάξης πάνω στο αίμα της οποίας χτίστηκε η πολυθρύλητη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας αποκαλύπτει σχετική έκθεση.

Ads

Την έκθεση συνέταξε το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και σύμφωνα με αυτήν, κατά τα τελευταία 16 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, 21.800 εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί σε εργατικά ατυχήματα σε όλη την Τουρκία.

Έτσι, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στους θανάτους στη δουλειά, αφού κατά μέσο όρο τέσσερις εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα.

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν οι γυναίκες. Σύμφωνα με την έκθεση, 722 εργαζόμενες σκοτώθηκαν σε ατυχήματα στη δουλειά από το 2013 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2018 ενώ το 90% του γυναικείου εργατικού δυναμικού δεν ανήκει σε κανένα εργατικό σωματείο.

Ads

Θύματα είναι και τα παιδιά, που μετρούν 319 θανάτους στη δουλειά.

Μια ακόμη τραγική πτυχή των άθλιων εργασιακών συνθηκών είναι οι αυτοκτονίες που σχετίζονται άμεσα με την εργασία. Αυτές ήταν 15 το 2014 αλλά αυξήθηκαν σε 90 το 2016 λόγω της εντατικοποίησης, της ψυχολογικής πίεσης των εργοδοτών και των χαμηλών μισθών.