Μετά τη χολιγουντιανή Αμερική και τη Βρετανία, ποια είναι η άλλη εξαγωγός χώρα τηλεοπτικών σειρών; Ενδεχομένως, να φανταζόταν κανείς το ινδικό Μπόλιγουντ, ωστόσο εδώ είναι η έκπληξη. Ίσως όχι για το ελληνικό κοινό που έχει τιμήσει δεόντως και στο παρελθόν τα τουρκικά σίριαλ.

Ads

Η χώρα, λοιπόν, που εξάγει τις περισσότερες τηλεοπτικές σειρές, μετά τους κολοσσούς των ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, είναι η Τουρκία. Μόνο για την τριετία, μεταξύ 2020 και 2023, η παγκόσμια ζήτηση για τουρκικά σίριαλ σημείωσε άνοδο σε ποσοστό της τάξεως του 184%, έναντι 73% που κατέγραψαν τα επίσης δημοφιλή κορεατικά δράματα, σύμφωνα με την εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων Parrot Analytics.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Economist, oι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές είναι εξαιρετικά αγαπητές και δημοφιλείς όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Γηραιά Ήπειρο και τη Λατινική Αμερική. Να θυμηθούμε ότι το ελληνικό κοινό κατά εποχές έχει αγαπήσει ιδιαίτερα τα βραζιλιάνικα σίριαλ, με τηλεθεάσεις αξιοζήλευτες.

Εξαγώγιμο προϊόν τα τουρκικά σίριαλ

Για το 2023, οι χώρες που εισήγαγαν τις περισσότερες τηλεοπτικές σειρές από την Τουρκία, ήταν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Ισπανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, οι τηλεοπτικές εξαγωγές της Τουρκίας έφεραν στα ταμεία της γύρω στα 600 εκατ. δολάρια για το 2022, μάλιστα αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις τους ενδέχεται να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια.

Ads

Θυμόμαστε όλοι πριν μερικά χρόνια, την επιτυχία που σημείωσε και στη Ελλάδα ο Ελλάδα το σίριαλ με τίτλο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής». Ήταν η αρχή μόνο για το κύμα ανόδου των τηλεοπτικών παραγωγών της Τουρκίας και της άνθισής τους στο εξωτερικό, ως σοβαρών εξαγώγιμων προϊόντων.

Το αραβικό κοινό φαίνεται να εκτιμά ότι οι μουσουλμάνοι παρουσιάζονται ως ήρωες και όχι ως τρομοκράτες ή ταξιτζήδες, ο στερεοτυπικός τρόπος δηλαδή που τους βλέπει το Χόλιγουντ.

Μελόδραμα και η λογοκρισία ως κίνητρο

Το ισπανόφωνο κοινό ελκύεται από τις υψηλής ποιότητας παραγωγές και τα τουρκικά δράματα. Σε σύγκριση με τα τουρκικά σίριαλ οι λατινοαμερικανικές τηλε-νουβέλες δείχνουν πολύ φτηνές, ενώ το στοιχείο που συνδέει το κοινό τόσο της Τουρκίας όσο και της Λατινικής Αμερικής είναι η ροπή προς το μελόδραμα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο πρώτο μισό του 2023, τα τρία πιο δημοφιλή σίριαλ στην Ισπανία ήταν τουρκικά, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Glance.

Κι ένα στοιχείο ακόμα: Η περιβόητη λογοκρισία σε ερωτικές σκηνές, αλκοόλ και ό,τι άλλο θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητικό στη σημερινή εποχή που βλέπουμε την πολιτική ορθότητα να ενισχύεται, έχει ενδιαφέρον ότι «εκτιμάται» δεόντως τόσο από τον μουσουλμανικό κόσμο, όσο όμως και από τους θεατές από όλον τον κόσμο που έχουν κουραστεί από την υπερ-προβολή της βίας.