Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων στην Τουρκία, που έχει ως στόχο την αναβάθμιση των F-16 της χώρας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ads

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν στην Τουρκία πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά είδη για τον υπάρχοντα στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Μάλιστα, εκτός από αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία ελπίζει να υπογράψει και μια ακόμη, αξίας περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για 40 νέα αεροσκάφη F-16. Αμερικανοί αξιωματούχοι άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους για να «μετρήσει» το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για το ενδεχόμενο μιας επιπλέον πώλησης.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μπάιντεν δίνει F-16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις, ενώ ο Μητσοτάκης παραχωρεί επ’ αόριστον βάσεις»

Ads

Μια ενδεχόμενη πρόοδος σε αυτή τη συμφωνία θα συνιστούσε σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι ΗΠΑ και Τουρκία ήρθαν σε αντιπαράθεση το 2017, αφού η τελευταία αγόρασε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και τη διέγραψαν από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ωστόσο, πριν από περίπου ένα μήνα, ο τότε Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μετά την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Κογκρέσο, σύμφωνα με την οποία η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία είναι «σύμφωνη με τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ και της ενότητας του ΝΑΤΟ», προσπαθώντας να εξηγήσει αυτή την «στροφή» των ΗΠΑ, είχε δηλώσει πως «στόχος των ΗΠΑ και προς το συμφέρον τους είναι να κρατήσουν αγκιστρωμένη την Τουρκία στη Δύση».

Υπάρχουν ωστόσο και αντιδράσεις, ακόμη και εντός της κυβέρνησης. Υψηλά ιστάμενοι Δημοκρατικοί, προερχόμενοι και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, εγείρουν ενστάσεις και αντιδρούν στην προοπτική μιας νέας συμφωνίας, επικαλούμενοι τις σχέσεις που συνεχίζει να διατηρεί η Άγκυρα με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των τουρκικών συνόρων.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει δημοσίως τις προτεινόμενες μεταφορές αμυντικού υλικού, προτού ενημερωθεί επισήμως για αυτές το Κογκρέσο» δήλωσε εκπρόσωπός του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην Wall Street Journal.