Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Άγκυρα κατά της κυβέρνησης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κλονίζεται από ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο διαφθοράς. Στο μεταξύ, σε ρινγκ μετατράπηκε η τουρκική Βουλή, με αφορμή το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει με τους δικαστές για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

Ads

Περίπου 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο,συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της Άγκυρας, κατόπιν αιτήματος συνδικάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως η Επανάσταση θα καθαρίσει τη βρομιά αυτή» και «είναι κλέφτες», τα οποία απευθύνονταν στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Κρατούσαν επίσης ψεύτικα δολάρια, τα οποία έφεραν το πρόσωπο του Ερντογάν.

«Ρινγκ» η τουρκική Βουλή

Την ίδια ώρα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της τουρικής Βουλής έπεσαν γροθιές ενώ «εκσφενδονίστηκαν» μέχρι και iPad, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην επιτροπή Δικαιοσύνης, βουλευτής ανέβηκε στο τραπέζι και άρχισε να κλωτσάει συναδέλφους του ενώ άλλοι βουλευτές αντάλλασσαν γροθιές ή πετούσαν φακέλους, μπουκάλια με νερό ακόμη και iPad.

Ads

Βουλευτές του κεμαλικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων υποτάσσεται πλήρως στο υπουργείο Δικαιοσύνης, πράγμα που απαγορεύεται από το τουρκικό σύνταγμα. Φραστικές αντεγκλήσεις σημειώθηκαν και σε έτερη επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητούνταν περιορισμοί στο Διαδίκτυο τους οποίους επιθυμεί να θεσπίσει η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση.

Η Τουρκία συγκλονίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες από σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες πρόσωπα που πρόσκεινται στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και το οποίο απειλεί άμεσα τη θέση του πρωθυπουργού Ερντογάν, τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για συνωμοσία και κατηγορεί την αστυνομία και τη δικαιοσύνη ότι επιδιώκουν την ήττα του, δίδοντας εντολή για τις έρευνες αυτές κατά της διαφθοράς.