Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια από τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία, καθώς συμπληρώνονται δύο εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που ο εγκέλαδος έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτειας.

Ads

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 38 σύμφωνα με νεότερο απολογισμό και όπως μετέδωσε το Reuters.

Σχεδόν 4.000 διασώστες επιχειρούν στα συντρίμμια εν μέσω πολικών θερμοκρασιών, με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να εκφράζει την ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι κάτω από τα ερείπια κτιρίων. Τέσσερις σοροί εντοπίστηκαν νωρίτερα σε πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το δίκτυο TRT.

Μέχρι στιγμής, 45 άνθρωποι έχουν διασωθεί ζωντανοί σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, κατά τις οποίες οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.600, με πάνω από 100 να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Ads

Μεταξύ των διασωθέντων είναι και μια 35χρονη γυναίκα με τη μικρή κόρη της, στη συνοικία Μουσταφά Πασά του Ελαζίγ. Οι διασώστες, που άκουσαν τις κραυγές τους, χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τις φτάσουν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αφού η θερμοκρασία στην περιοχή έφτανε ακόμη και τους -4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, οι μετασεισμοί συνεχίζονται, με τις δονήσεις που έχουν καταγραφεί να ξεπερνούν τις 530. Το Σάββατο, σημειώθηκε μετασεισμός με ένταση 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Πάντως, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία, έκανε λόγο για σχετικά υποβαθμισμένη σεισμική ακολουθία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι είναι ανοιχτό το ερώτημα της ενεργοποίησης και άλλων ρηγμάτων. Τόνισε, δε, πως δεν έχει γίνει ακόμη ο μεγάλος μετασεισμός που αναμένουν οι σεισμολόγοι.