Τουλάχιστον 45 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Τουρκία στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε στη Σμύρνη, κατά προσκείμενων στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον «υπ’ αριθμόν 1 εχθρού του λαού» για τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Η επιχείρηση διεξήχθη σε 18 επαρχίες της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών που ήταν ύποπτοι για «κατοχή στρατιωτικών εγγράφων και εμπιστευτικών εγγράφων».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κηρύξει πόλεμο στον πρώην σύμμαχο του, Γκιουλέν, από τα τέλη του 2013, μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που είχε στόχο το περιβάλλον του. Ο Ερντογάν προσάπτει στον Γκιουλέν, ο οποίος διευθύνει από τις ΗΠΑ ένα ισχυρό δίκτυο σχολείων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, ότι δημιούργησε ένα «παράλληλο κράτος» για να τον ανατρέψει.

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ο ισχυρός άνδρας της χώρας πολλαπλασίασε τις δικαστικές διώξεις κατά των υποστηρικτών του.

Ads

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην έδρα δύο τηλεοπτικών καναλιών που ανήκουν σε έναν όμιλο που πρόσκειται στον Γκιουλέν, κατά των οποίων είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση για να τεθούν υπό εποπτεία. Η θεαματική αυτή έφοδος που έγινε μπροστά στις κάμερες των δύο τηλεοπτικών δικτύων καταδικάστηκε ευρέως στην Τουρκία, όπως και στο εξωτερικό, ως μια επίθεση στην ελευθεροτυπία.

Ο ίδιος ο Γκιουλέν, ο οποίος διώκεται για απόπειρα πραξικοπήματος, αναμένεται να δικαστεί ερήμην στις αρχές Ιανουαρίου από τουρκικό δικαστήριο.