Τριάντα πέντε πολιτικά κόμματα και αρκετές δεκάδες ανεξάρτητοι υποψήφιοι θέτουν υποψηφιότητα για την εκλογή δημάρχων, μελών δημοτικών συμβουλίων και μελών νομαρχιακών διοικητικών συμβουλίων. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε 185.369 κάλπες την Κυριακή.

Ads

Η προεκλογική εκστρατεία σε μια Τουρκία που εξακολουθεί να είναι πολύ πολωμένη έχει δείξει ότι πρόκειται για μια επιλογή γενικής πολιτικής. Αργά το βράδυ της Κυριακής, θα μάθουμε αν ο Ερντογάν είναι ακόμα αρκετά ισχυρός για να συνεχίσει τις αυθαίρετες πολιτικές του και αν η αντιπολίτευση έχει ακόμα τη δύναμη να αντισταθεί στον Μοναδικό Άνδρα.

Καθώς πρόκειται για τοπικές εκλογές, τα δύο μέτωπα, δηλαδή η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, δεν μπορούν να παρουσιαστούν ως δύο ενωμένα στρατόπεδα, καθώς όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν τους δικούς τους τοπικούς υποψηφίους.

Διαβάστε: Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία / Η μάχη της Κωνσταντινούπολης, το στοίχημα του Ερντογάν

Ads

Η ψηφοφορία στις τρεις μεγάλες πόλεις, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, που διοικούνται από δημάρχους του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, κεμαλιστές), θα είναι καθοριστική για τη συνολική ψηφοφορία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων σε αυτές τις τρεις πόλεις υπερβαίνει το ήμισυ του συνολικού εκλογικού σώματος και οι προϋπολογισμοί αυτών των τριών πόλεων είναι μεγαλύτεροι από τους προϋπολογισμούς αρκετών υπουργείων.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πλέον αξιόπιστες στην Τουρκία, καθώς σχεδόν όλες οι εταιρείες που διεξάγουν αυτές τις έρευνες χρηματοδοτούνται είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση. Παρόλα αυτά, η αντιπολίτευση φαίνεται να είναι σε καλή θέση για να κερδίσει τις τρεις πόλεις, ακόμη και σε ορισμένες από τις έρευνες που έχουν ανατεθεί από την κυβέρνηση.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν ουσιαστικά θέματα γενικής πολιτικής (οικονομία, Σύροι πρόσφυγες, Κούρδοι, Παλαιστίνη κ.λπ.) και όχι τοπικά προβλήματα όπως οι μεταφορές, η ρύπανση, ο περιφερειακός σχεδιασμός, η βοήθεια για τους φτωχούς κ.λπ.

Ακόμη και υπουργοί του Ερντογάν συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους της κυβέρνησης. Οι τελευταίοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των κρατικών εγκαταστάσεων.

Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να βρει καλούς υποψηφίους, επειδή “δεν θέλει καλούς διαχειριστές, αλλά ανθρώπους που υπακούουν στον Μοναδικό Άνδρα”.

Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι στην ημερήσια διάταξη του Προεδρικού Μεγάρου. Ακόμη και αν ο Ερντογάν χάσει, θα παραμείνει στην εξουσία, πιστεύουν οι περισσότεροι παρατηρητές. Μια νίκη της αντιπολίτευσης, πιστεύουν, θα ενισχύσει περαιτέρω τις κατασταλτικές πολιτικές του Ερντογάν.

Επιπλέον, η τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται ήδη σε ύπνωση, είναι πιθανό να αποδυναμωθεί περαιτέρω. “Νέες αυξήσεις τιμών και φόρων βρίσκονται ήδη στην ατζέντα του παλατιού”, προβλέπει ο καθηγητής Εσερ Καράκας, ειδικός στα δημόσια οικονομικά.

Εάν ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κερδίσει και πάλι, είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις επόμενες προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2028. Είναι ήδη ο πραγματικός ηγέτης, αλλά στη σκιά του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Αν οι εκλεκτοί του Παλατιού βγουν νικητές από αυτή την τοπική ψηφοφορία, ο Ερντογάν θα νοιώθει πολύ άνετα μέχρι την επόμενη προθεσμία, τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2028. Αλλά έχει ήδη παραδεχτεί την αδυναμία του όταν δήλωσε ότι αυτές οι τοπικές εκλογές θα είναι ”Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ ΕΚΛΟΓΗ”, παρόλο που ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος. Το γεγονός ότι συμμετείχε πολύ ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία για τα πουλάρια του δείχνει επίσης ότι δεν είναι σίγουρος για τη νίκη του.

Τέλος, δύο σημαντικά σημεία:

Το Κουρδικό Κόμμα, DEM, κατεβάζει παντού δικούς του υποψηφίους, ενώ προηγουμένως υποστήριζε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Ορισμένοι παρατηρητές εφιστούν την προσοχή στην πιθανότητα νοθείας των ψήφων από τις αρχές, δεδομένου ότι το Παλάτι ελέγχει όλα τα όργανα που οργανώνουν και παρακολουθούν την ψηφοφορία.

Οι απαισιόδοξοι της τουρκικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβάνουν ότι “κανένας δικτάτορας δεν φεύγει από την εξουσία με εκλογές”.

*Ο Ραγκίπ Ντουράν είναι Τούρκος δημοσιογράφος, συνεργάτης του tvxs.gr