Τριάντα τέσσερα άτομα ανακοίνωσε ότι συνέλαβε η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία φέρονται να είναι μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και κατηγορούνται ότι τοποθέτησαν βόμβες στην πόλη. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σήμερα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου θα αποφασιστεί αν θα τεθούν υπό κράτηση.

Ads

Οι συλλήψεις έγιναν την Κυριακή κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων επιχειρήσεων που είχαν στόχο «την αυτονομιστική, τρομοκρατική οργάνωση», όπως αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, οι 34 συλληφθέντες κατηγορούνται ότι μεταξύ της 29ης Ιουνίου και της 15ης Ιουλίου τοποθέτησαν βόμβες σε τρία μαγαζιά, ένα κέντρο αισθητικής και ένα ταχυδρομικό κατάστημα. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει την είδηση για την έκρηξη τριών βομβών κρότου στις 29 Ιουνίου και δύο ακόμα στις 15 Ιουλίου από τις οποίες δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

Κατηγορούνται επίσης ότι τραυμάτισαν τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας «πετώντας τους πέτρες, ξύλα και εκρηκτικά» κατά τη διάρκεια μίας διαδήλωσης στο προάστιο της Κωνσταντινούπολης Εσενγιούρτ την Κυριακή.

Ads

Σε μία άλλη εξέλιξη, το κύριο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης υπέβαλε σήμερα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την τροποποίηση άρθρου της νομοθεσίας για το ρόλο του στρατού, το οποίο είχε χρησιμεύσει για την αιτιολόγηση πραξικοπημάτων.

Η πρόταση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επαναπροσδιορίζει τα καθήκοντα του στρατού, εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Χακί Σουχά Οκάι, αντιπρόεδρος του CHP. Στη σημερινή του μορφή το σχετικό άρθρο της νομοθεσίας ορίζει ότι χρέος του στρατού «είναι να προστατεύει και να επαγρυπνά για την τουρκική πατρίδα και την τουρκική Δημοκρατία», σε έναν αόριστο ορισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, επέτρεψε στον στρατό να ορίσει εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Ανταποκρινόμενος σε αίτημα του αρχηγού του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι προτίθεται να προχωρήσει στην τροποποίηση του άρθρου αυτού και κάλεσε και την αντιπολίτευση να συνεργαστεί.